باشگاه خبری فراساحل: محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از فناوری 'نانو ذره اکسید تیتانیوم' موفق به ازدیاد برداشت نفت تا پنج برابر شدند. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مجری این پروژه گفت: از آنجا که قدرتهای بزرگ اقتصادی بر سر به دست آوردن نفت بیشتر در حال مبارزه هستند و ایران سرشار از منابع نفت است، این روش فرصت خوبی است تا میزان برداشت نفت به مقدار قابل توجهی افزایش یابد. گلشید هسراک افزود: این امر از نظر اقتصادی با توجه به قیمت نفت تاثیر قابل توجهی دارد؛ علاوه بر اینکه خود روش نیز از نظر اقتصادی به صرفه تر است. وی در باره روش کار خود در این پروژه گفت: در این پژوهش از روش شبیه سازی دینامیک مولکولی استفاده شده که پدیدهها را از نگاه مولکولی بررسی میکند. به گفته این محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در روشهای آزمایشگاهی به تاثیر کمّی مواد پرداخته میشود ولی علت این تاثیر مشخص نیست؛ در حالیکه با استفاده از روش شبیه سازی دینامیک مولکولی علاوه بر پیش بینی نتایج، به علت آن هم پی برده میشود.
دانش آموخته دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه سیلیکا به عنوان فراوان ترین عنصر پوسته زمین است، گفت: مواد نفتی هم جزء مواد آلی محسوب میشود؛ بنابراین با بررسی مکانیزم جذب با دیدگاه مولکولی، امکان بررسی مکانیزم جداسازی نیز وجود دارد. وی ادامه داد: در این پروژه از 2 نانو ذره اکسید تیتانیوم و اکسید مس استفاده و سپس آسفالتن حذف شد؛ نتایج نشان میدهد فرایند ازدیاد برداشت با استفاده از نانو ذره اکسید تیتانیوم تا پنج برابر و با نانو ذره اکسید مس تا چهار برابر بهبود داشته است. هسراک اظهار کرد: همچنین مقدار حذف آسفالتن با استفاده از نانو ذره اکسید تیتانیوم به مقدار 2.4 (دو و چهار دهم) برابر و با نانو ذره اکسید مس به مقدار 1.7(یک و هفت دهم) برابر افزایش داشته است. وی افزود: یکی از مشکلات در جریان فرایند ازدیاد برداشت تولید آسفالتن، مسدود شدن چاه و کاهش بازده برداشت است که با افزودن نانو ذرات نه تنها بازده برداشت افزایش یافته بلکه مشکل حذف آسفالتن نیز رفع شده است.
به گفته این محقق، روش شبیه سازی دینامیک مولکولی فناوری جدیدی است که خیلی در کشور رواج نیافته و امکانات موجود برای استفاده از آن کم است. وی با تاکید بر اینکه این روش در صنایع نفت، پتروشیمی و پالایشگاه قابل استفاده است، گفت: همچنین پدیده حذف آسفالتن با استفاده از روش پروپان زدایی در پالایشگاه انجام میشود که هزینه زیادی دارد؛ اما با این روش این هزینه کاهش مییابد. این مجری طرح اضافه کرد: در این طرح از دی اکسید کربن استفاده میشود که جمع آوری و مصرف آن کمک زیادی به کاهش گازهای گلخانه ای و آلودگی محیط زیست میکند؛ همچنین میزان نفت به دست آمده بیشتر میشود که از نظر اقتصادی بسیار اهمیت دارد. به گفته وی، سیستم در مقیاس مولکولی بررسی میشود؛ یعنی امکان پیش بینی نتایج تجربی برای شرایط و مواد مختلف وجود دارد. وی با اشاره به کشورهایی که از این روش (روش سیلاب زنی دی اکسید کربن) بهره مند میشوند، گفت: در ایران از این روش اصلا استفاده نمیشود؛ اما کشورهای نروژ و کانادا در این فرایند پیشرو بودهاند.
کد خبر : 5179
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir