باشگاه خبری فراساحل: مطالبات شرکتهای حفاری از دولت و بیکاری بیش از ۲۰ دکل حفاری و ارزیابیهای سطحی در مناقصات، از جمله معضلات مطرح شده شرکتهای حفاری در اولین جلسه کمیسیون توسعه بازار انجمن حفاری بود. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از سایت ایران انرژی، در اولین نشست کمیسیون توسعه بازار انجمن حفاری ایران که با حضور اعضای این انجمن برگزار شد، به بررسی مسائل و مشکلات شرکتهای حفاری و نقش این شرکتها در توسعه بازار پرداخته شد. مشکلات مالی و نقدینگی شرکتهای حفاری و مطالبات آنها از بخش دولتی و کارفرماها، از اهم مواردی بود که تمام شرکتهای زیرمجموعه به آن اذعان داشتند. این بدهکاری از سوی دولت به این شرکتها در حالی است که هزینه دیرکرد نیز به این شرکتها پرداخت نمیشود و شرکتها نمیدانند چه زمانی مطالباتش را وصول خواهند کرد. وصول مطالبات برای شرکتها مسائل و مشکلاتی را در پرداختیهایشان نیز ایجاد کرده است. به طوری که شرکتها نمیتوانند حقوق و دستمزد کارکنان را پرداخت کنند و همین مسئله شرکتها را با چالش مواجه کرده است.
دکلها بیکار شدند
موضوع مورد بحث دیگر در این جلسه بیکاری بیش از ٢٠دکل حفاری این شرکتها در ایران بود که متاسفانه هیچ پتانسیل و شرایط کاری در بازار برای این دکلها تعریف نشده است. به گفته اعضای انجمن، دو سال است که دولت قرار است پروژههای EPCF و EPDF را شروع کند، اما عملا تا کنون هیچ پروژه ای آغاز نشده است و این خود معضلی برای دکلهای حفاری بیکار در کشور است و فقط پروژههای IPC است که طی آن یک قرارداد امضا شده است و عملا مابقی دستگاهها بیکار هستند.
قیمت پایین، کیفیت پایین
حضور شرکتها در مناقصات با قیمتهای خیلی پایین یکی دیگر از مواردی بود که در این جلسه مطرح شد که نه تنها خود شرکت زیان میکند، بلکه پروژه را هم دچار مشکل میکند. آنها با گلایه از کارفرماها خاطرنشان کردند، کارفرما نیز در ارزیابیها توجه و دقت کافی را به ارزیابیهای کیفی نمیدهد و این عدم توجه خود مسئله ساز شده است. البته گفته میشود رتبه بندی و ارزیابی کیفی شرکتها ظاهرا در دستور کار قرار گرفته است، اما عملا موفق پیش نرفته است.
بازار حفاری انحصاری شده است
موضوع مطرح شده دیگر در این جلسه، رقابت کمرنگ در بازار و انحصاری بودن آن در بخش عرضه و تقاضا است که خود مسائل و مشکلاتی را به همراه داشته است. Performance پایین در بازار حفاری ایران موضوع دیگری بود که در این جلسه از سوی شرکتهای عضو مطرح شد که قابل رقابت پذیری نیستند و در نتیجه بهای تمام شده را بالا میبرد. مشکل دیگر شرکتها، مواجه آنها در مواردی همچون ارزیابی اسناد یا LC ریالی است که در نظر گرفته نشده است. وضوح پایین بازار در خصوص نیاز دقیق نیز یکی دیگر از مواردی است که در این جلسه مطرح شد.
قوانین بالادستی در مناقصات اجرایی نمیشود
موضوع مطرح شده بعدی در جلسه انجمن حفاری اینگونه مطرح میشود، در حوزه پیشنهادهای قیمتی نامناسب یا مواردی از این دست و گاها خیلی از قوانین و مقررات بالادستی در مناقصات اجرایی نمیشود و این موجب میشود شرکتها قیمتهای شدیدا پایینی دهند که مناقصه را از حالت مناسب و ایده آلش خارج میکند، ضمن اینکه کارفرما هم با قیمت پایینی کار را واگذار میکند.لذا شرکتهای زیادی بیکار میشوند و از طرفی کار به دست شرکتهای ناموفقی واگذار شود و در نتیجه کارفرما پروژه را با کیفیت مناسب تحویل نمیگیرد. در پایان جلسه شرکتهای حاضر در این جلسه روی چند موضوع به نقطه اشتراک رسیدند.تهیه بانک اطلاعاتی از حوزه فعالیت حفاری در ایران در عرضه و تقاضا که این امر با توجه به پرسشنامه ای که قبلا در کنگره حفاری ایران انجام شده است، امکان پذیر خواهد بود.
تهیه گزارشی از مسائل و مشکلات موجود و ارائه راهکار برای برون رفت از آن تا منبای عمل قرار گیرد. در ادامه پیشنهاد شد، شرکتها از فرصت و پتانسیل کمیسیونهای انجمن حفاری در راستای همتا یابی و مذاکرات استفاده کنند. همچنین تخمینی در خصوص چشم انداز بازار حفاری ایران ارائه دهند که اطلاعات خودشان در این حوزه را کامل ارائه کنند و استراتژیهایشان را ارائه دهند و اعلام کنند در سال آینده و دوران پیش رو چه برنامههایی دارند. مسائلی چون تعیین سهم شرکت ایرانی در مناقصات و قانون حداکثر استفاده از توان داخل، حداکثر استفاده از دکلهای داخلی چه در حوزه خشکی و چه در حوزه دریایی با حفظ فضای رقابتی و اینکه مناقصات را به شرکتهای چینی و هندی واگذار نکنند از دیگر مسائل مطرح شده در این جلسه بود.
کد خبر : 5076
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir