باشگاه خبری فراساحل: تاکنون چند گونه رادار دریایی توسط متخصصان دفاعی نیروهای مسلح به تولید رسیده است که مجموعه رادارهای افق را تشکیل میدهند. این رادارها به منظور پایش محیط دریا به عنوان رادارهای کشتی پایه و ساحلی توسعه یافتهاند و توانایی شبکه شدن با سامانههای پدافندی و ردگیری 100 هدف دریایی از ویژگی مهم آنهاست. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از ماریننیوز، رادارهای دریایی به عنوان وسائل ناوبری، تعیین موقعیت شناورها نسبت به خطوط ساحلی و نیز رؤیت کشتیهای دیگر به کار گرفته میشوند.
در این رادارها امواج با استفاده از خاصیتهای فیزیکی خاصی به جای طی مسیر مستقیم، روی سطح منتشر شده و در واقع مسیر انحنای سطح را میپیمایند. به همین دلیل امکان استفاده از آنها در مسافت های خارج از خط دید وجود دارد. رادارهای پیشرفته امروزی میتوانند سرعت اهداف کشف شده را نسبت به محیط پس زمینه محاسبه کرده و با استفاده از روشهای پیشرفته پردازش، عملکرد تشخیصی خود را از جریان پیوسته اطلاعات دریافتی از محیط پیرامون ارتقاء دهند. واحد پردازش آنها با تحلیل سیگنالها اقدام به کشف، ردیابی و نمایش اهداف تحت کنترل کاربر نموده و اطلاعات قابل استفاده برای کاربریهای مختلف را به صورت بیدرنگ (Real Time) تولید میکند.
بسیاری از رادارهای مطرح دریایی در باندهای فرکانسی S و X کار میکنند. بیشتر رادارهایی که با فرکانسهای پائینتر از S کار میکنند در زمینه مراقبت هوایی مورد استفاده قرار میگیرند اما فرکانسهای بالاتر برای جمعآوری اطلاعات از هدف مانند موقعیتیابی و ردگیری دقیق به کار میروند. باند S دارای مشخصاتی همچون تفکیک زاویه خوب توسط یک آنتن با ابعاد مناسب بوده و برای کشف هدفهای موجود در فاصله متوسط و ردگیری هدف یعنی زمانی که رادار باید هر دو کار را باهم انجام دهد مناسب است.
باند فرکانس X، باند شناخته شدهای برای رادارهای کنترل آتش سلاحها نظامی و برخی کاربردهای غیرنظامی از جمله هواشناسی و ناوبری است. در این باند فرکانسی رادارها دارای آنتنهایی با اندازه کوچک بوده و برای کاربردهایی که در آنها وزن سبک و جابجایی مورد نظر است نیز مناسب هستند. استفاده از این 2 باند فرکانسی در کاربردهای دریایی به طور همزمان در یک شناور سبب کاهش احتمال بروز خطای تشخیصی در اثر افزایشها و کاهشهای ناخواسته برد میشود که در برخی شرایط خصوصاً بارش باران، آب و هوای نامساعد، تغییرات چگالی هوا و میزان شوری آب برای آنها پدید میآید. بنا بر این عملاً این دو باند فرکانسی با همپوشانی عملکردی، قابلیت اطمینان بالایی از کسب اطلاعات از محیط اطراف را در تمام شرایط فراهم میآورند.
تاکنون چند گونه رادار دریایی در ایران و توسط متخصصان دفاعی نیروهای مسلح به تولید رسیده است که مجموعه رادارهای دریایی افق را تشکیل میدهند. این رادارها به منظور پایش محیط دریا به عنوان رادارهای کشتی پایه و ساحلی توسعه یافتهاند. این رادارها توانایی شبکه شدن با سایر سامانههای راداری و پدافندی و اتصال به سامانههای کمک ناوبری از جمله Speed Log و GPS را داشته و توانایی ردگیری 100 هدف دریایی از جمله ویژگیهای مهم آنها است.
این رادارها با رویکردهای جدید طراحی برای افزایش قابلیتهای عملکردی و سهولت کاربری توسط انسان ساخته شدهاند و از روشهای دیجیتالی نرم افزار-پایه برای پردازش سیگنالها استفاده نموده و در عین حال قابلیت شبکه شدن با سایر سامانهها را نیز به خوبی دارند. یکی از نمونههای رادار افق در باند X کار میکند که برخی از مشخصات عملکردی آن شامل توان ارسالی 25 کیلووات، سرعت چرخش آنتن 24 یا 42 دور در دقیقه به صورت 360 درجه و برد اسمی 96 مایل دریایی معادل 177.6 کیلومتر است. نمونه باند S رادار افق نیز با همین مشخصات دارای توان خروجی 30 کیلووات و سرعت چرخش 26 یا 45 دور بر دقیقه است. دقت تشخیص این رادارها در برد، معادل 1% اعلام گردیده که در بیشینه برد اسمی آنها در حدود 1.7 کیلومتر خواهد شد.
این رادارها همچنین به الگوریتمهای جدید پردازش سیگنال به منظور بهبود نسبت سیگنال به نویز و کاهش نرخ هشدار غلط مجهز بوده و با استفاده از روشهای پیشرفته با کنترل این نرخ هشدار، از اشباع سامانه جلوگیری میکنند. رادارهای مراقبت ساحلی باند X و S ایرانی توانایی ردگیری اهداف در تمام برد آشکارسازی خود را داشته و میتوانند اهداف را بر اساس هویت داده شده از سوی کاربر به آنها شامل اهداف خودی، دشمن و ناشناس، شماره گذاری خودکار، دستهبندی و فیلتر کرده و Guard Zone منطقه ویژه اختصاصی برای هر هدف دلخواه با محدودیت در ورود و خروج آنها تعریف کنند.
این رادارها همچنین می توانند اهداف را بر روی نقشه جغرافیایی منطقه نمایش داده، پارامترهای کشف شده از اهداف را به سامانههای دیگر به صورت خودکار و انتخابی ارسال کرده، موقعیت آتی هر هدف برای هر زمان دلخواه را پیشبینی و سابقه موجود از هر هدف منتخب را ذخیره کرده و بعداً نمایش دهند. بر اساس تصاویری که در هفدهمین نمایشگاه صنایع دریایی ایران در جزیره کیش به نمایش عمومی در امده بود، رسما اعلام شده است که "رادار افق" بر روی برخی شناورهای کشورمان نصب شده است.
همچنین در همین تصاویر مشخص است که راداری به نام افق 2 نیز طراحی و ساخته شده است که نشانگر ایجاد یک زنجیره و خانواده از این نوع رادارها در نیروهای مسلح کشورمان است. با توجه به اینکه این رادارهای دریایی قابلیت نصب روی انواع شناورها را دارند، توانایی قابل توجه آنها در کشف تعداد بالای اهداف، قابلیتهای شناورهای رزمی کشورمان را در اطلاع از موقعیت اطراف بسیار افزایش خواهند داد. در واقع علاوه بر نصب رادارهای دریایی بر روی تولیدات جدید دفاعی کشورمان، این رادارها بر روی انواع شناورهای بازسازی و بهسازی شده نیز نصب میشوند. از سوی دیگر با توجه به اینکه یکی از سامانههای استفاده کننده از این رادارها، سکویهای پرتاب ساحلی موشکهای ضد کشتی است، هماهنگی و شبکه شدن این رادارها روی شناورها و سکوهای پرتاب موشک، میتواند در اصابت هرچه سریعتر و دقیق تر موشکها به اهداف، نقش ویژهای ایفا کند.
کد خبر : 1001
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir