باشگاه خبری فراساحل : ایرانی‌ترین فازهای میدان پارس جنوبی چگونه تکمیل شدند؟ (سرخط اخبار)

باشگاه خبری فراساحل: ایرانی‌ترین فاز میدان مشترک پارس جنوبی بعد از ٩ سال قرار است در آینده نزدیک باحضور دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان به صورت رسمی افتتاح شود؛ با افتتاح این فاز، مردم و دولت با آسایش خاطر بیشتری به استقبال فصل زمستان خواهند رفت. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از شانا، صنعت نفت ایران هم اکنون بخش عمده نیرو و سرمایه خود را برای به بهره‌برداری رساندن فازهای باقیمانده میدان مشترک پارس جنوبی به کار بسته است، امروز نه تنها صنعت نفت، بلکه همه تصمیم گیران کشور مصمم به توسعه هر چه سریعتر فازهای باقیمانده این میدان هستند و از این رو پروژه‌های توسعه این میدان مشترک به "خط قرمز" پروژه‌های صنعتی ایران بدل شده است.


در حال حاضر قطر، معادل ١٦ فاز پارس جنوبی را به مرحله تولید رسانده و چیزی در حدود ٢ برابر ایران (٦٥٠ میلیون متر مکعب در روز) از این میدان مشترک تولید می‌کند. برخی برآوردها نشان می‌دهد که ارزش خام فروشی گاز میدان پارس جنوبی، سالانه تا چهار هزار و ٤٠٠ میلیارد دلار و در صورت تبدیل به ارزش افزوده، به بیش از هشت هزار و ٨٠٠ میلیارد دلار و حتی ٥ تا ١٠ برابر این مبلغ افزایش می‌یابد. ذخیره گاز این بخش از میدان ١٤,٢ تریلیون مترمکعب گاز به همراه ١٩ میلیارد بشکه میعانات گازی است که ٨ درصد از کل گاز دنیا و ٤٧ درصد از ذخایر گاز کشور را شامل می‌شود.


ایران بابت هر روز تاخیر در بهره‌برداری از فازهای باقیمانده پارس جنوبی حدود ۱۰۰ میلیون دلار ضرر می‌کند و برای تحقق اهداف توسعه‌ای در پارس جنوبی ایران باید ماهانه یک میلیارد دلار تامین مالی و هزینه کند. طبق قراردادهای بسته شده در پارس جنوبی باید ٤٣ میلیارد دلار منابع مالی برای توسعه این میدان مشترک هزینه شود که تاکنون در مجموع برای توسعه فازهای گازی این میدان مشترک بیش از ٣٤ میلیارد دلار پرداخت شده است. سال گذشته بیش از ١٠٠ میلیون مترمکعب به تولید میدان گازی پارس جنوبی افزوده شده است و پیش‌بینی می‌شود امسال نیز دست کم یکصدمیلیون مترمکعب دیگر به این تولید اضافه شود، سهم فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی در این میان از این افزایش تولید بیش از ٥٠ میلیون مترمکعب است.


نیمه پر توسعه فازهای ١٥ و ١٦ در دوران تحریم
یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد که ظرف دهه‌های آینده ســرمایه‌گذاری چندصد میلیارد دلاری در حــوزه صنعت نفت صورت خواهد پذیرفت که ٥٠ تا ٧٠ درصد از این مبلغ صرف خرید تجهیزات می‌شود. اســتراتژیک بــودن صنعــت نفــت و وابســتگی آن بــه خارج از کشــور، بــه عنوان یک اهرم فشــارعلیه کشورمان به کار گرفته می‌شود، یکی از تبلورهای ساخت داخل در صنعت نفت ایران طی چند سال اخیر پروژه توسعه فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی است، این فازها درحالی هفته آینده افتتاح می‌شوند که در مجموع در بخش‌های سکوها و جکت‌های دریایی، بخش خشکی، خطوط لوله دریایی و حفاری چاه‌های دریا بیش از ٤٥ درصد کار از سوی ایرانی‌ها صورت گرفته است، این در حالی است که به عنوان مثال سهم تجهیزات کشور آلمان در این پروژه تنها ١٨ درصد است.


اجرای ٢,٢ میلیون قطر اینچ جوشکاری، ٥٥ میلیون متر طول کابل کشی، ٣١٥ هزار مترمکعب بتن‌ریزی، نصب ٣٣ هزار تن تجهیزات، ٤ میلیون مترمکعب خاکبرداری، نصب ٤٦ هزار تن سازه فلزی تنها بخشی از فعالیت‌های انجام شده در پالایشگاه فازهای ١٥ و ١٦ است، همچنین ساخت، نصب و راه اندازی دو جکت و دو سکوی فرآورشی، احداث دو رشته خط لوله دریایی به طول ١٠٥ کیلومتر و حفاری ٢٢ حلقه چاه بخشی از فعالیت‌های دریایی در این فاز است. شرکت‌های ایرانی توانستند رکورد زمان راه‌اندازی سکوهای این فاز را جهت تولید و صدور گاز (GAS OUT)  که پیش از این در شرکت استات اویل ثبت شده بود بشکنند. پیشتر کوتاهترین زمان ثبت شده برای GAS OUT متعلق به شرکت استات اویل (شش و نیم ماه) بوده که با ثبت زمان پنج ماه و ده روز در فاز ١٦ این رکورد شکسته شد.


بی‌گمان، تولید دست کم ٥٠ میلیون مترمکعب گاز در فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی و در نتیجه تراز مثبت گاز، سبب جلوگیری از واردات فرآورده‌های نفتی و صرفه جویی ارزی قابل توجهی می‌شود و این امر یکی از محورهای سیاست اقتصاد مقاومتی در حوزه گاز را به بهترین شکل رقم می زند. برخورداری از دومین رتبه در میان کشورهای دارنده ذخایر گاز طبیعی، این حامل انرژی را به عمده‌ترین سوخت مزیت‌دار کشور بدل کرده است. افزون بر این که جایگزینی این حامل انرژی با فرآورده‌های نفتی به لحاظ فنی امکان‌پذیر بوده و به لحاظ اقتصادی نیز صرفه‌های اقتصادی قابل ملاحظه‌ای را برای کشور به همراه دارد.


از سوی دیگر با بهره‌برداری کامل از پالایشگاه فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی پیش‌بینی می‌شود حداقل ٢ هزار نفر به صورت مستقیم در این پالایشگاه مشغول به کار شوند که بخش عمده‌ای از آنها از نیروهای بومی استان بوشهر و استان‌های همجوار است. همچنین جایگزین کردن یک متر مکعب گاز به جای یک لیتر فرآورده نفتی که از نظر ارزش حرارتی با هم برابر هستند، بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار صرفه جویی انرژی به همراه خواهد داشت، بنابراین، افزایش تولید گاز یک گام مثبت در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی است. فاز ١٥ و ١٦ با تلاش و همت نیروهای متخصص داخلی توسعه یافت؛ از اینرو لقب ایرانی‌ترین فاز را با خود به یدک می‌کشد.


نیمه خالی توسعه ایرانی‌ترین فاز میدان پارس جنوبی
همزمانی ساخت فازهای ١٥ و ١٦ با شروع تحریم‌های بین‌المللی بر ضد کشورمان سبب شد کارشناسان لقب ایرانی‌ترین فاز پارس جنوبی را به آن بدهند، تاخیر تقریبا ٥ ساله به سبب تحریم و بحث مدیرتی در این طرح بزرگ خسارت‌های زیادی به ملت ایران وارد کرد به طوری که براساس برآوردهای اولیه درآمد حاصل از یک روز فعالیت این فاز بیش از ١٩,٤ میلیون دلار است؛ اما فراموش نکنیم که خوشبختانه بازگشت سرمایه آنقدر در این طرح سریع است که کل سرمایه‌گذاری انجام شده ظرف یک سال به کشور باز می‌گردد.


این فازها به صورت رسمی با حضور رئیس جمهوری ایران افتتاح می‌شوند. با افتتاح این فازها سالانه بیش از ٦,٤ میلیارد دلار درآمد نصیب کشور می‌شود؛ وانگهی طی یک سال گذشته این فازها با ١٢ میلیون متر مکعب در روز تولید آزمایشی کار خود را آغاز کرده است. طرح توسعه فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی که برایمان تاکنون حدود ٦ میلیارد دلار هزینه دربرداشته، یکی از فازهای قدیمی این میدان مشترک گازی است که هدف از طرح توسعه این پروژه تولید روزانه ٥٠ میلیون مترمکعب گاز، ٧٥ هزار بشکه میعانات گازی، ٤٠٠ تن گوگرد، یک میلیون تن اتان و ١,١ میلیون تن گاز مایع در سال است. اجرای این پروژه فازهای ١٥ و ١٦ به کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های آریا نفت شهاب، مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی، صف، ایزوایکو و حفاری دانا کیش واگذار شد.



  کد خبر : 915
 
پنجشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۴ ، ساعت ۱۰:۱۲:۴۴