باشگاه خبری فراساحل : خزر در «تله» آلودگی نفتی (محیط زیست)

باشگاه خبری فراساحل: مطالعات اخیر نشان می‌دهد که منبع اصلی آلودگی دریای خزر احتمالا از رودخانه‌هایی مثل کورا، ترک و ولگا ناشی می‌شود. این رودخانه‌های بزرگ حدود 75 هزار تن زباله در سال وارد دریای خزر می‌کند که 90 درصد این رقم از رودخانه ولگا است. در عین حال تولید نفت تنها 111 تن فرآورده‌های نفتی را وارد دریای خزر می‌کند. منبع سوم آلودگی دریای خزر نیز زباله‌های صنعتی و خانگی به خصوص در شهرهای بزرگ است.

به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از  عصر نفت، در شرایطی که رهبران جهان در خصوص مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی در پاریس به توافق رسیدند، هر کشوری در سراسر جهان باید درباره مشارکت و سهم خود در آینده کره زمین فکر کند. دستیابی به شرایط با ثبات زیست محیطی به این معنا نیست که تنها درباره شرایط در یک کشور خاص فکر کنیم، بلکه این مساله باید برای کل منطقه در نظر گرفته شود. در منطقه خزر، این مساله بسیار حساس و دقیق است، چرا که 5 کشور ساحلی هنوز نتوانسته‌اند به موضع واحدی در قبال دریای خزر دست یابند. منطقه‌ای که بین آذربایجان، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و ایران مشترک است.


مشکل دریای خزر که بزرگترین دریاچه محصور جهان به شمار میرود و در محل تقاطع آسیا و اروپا واقع است، از زمانی شروع شد که اکتشافات نفت و گاز آغاز شد و این مساله طی دههها نیز ادامه مییابد. در این سال‌ها که صنعت انرژی جهان رشد و رونق خوبی داشته، منطقه دریای خزر نیز با چالش‌های فزاینده‌ای روبرو شده است. مساله محیط زیست دریای خزر پس از فروپاشی شوروی سابق در 24 سال قبل به سرعت مطرح شد و هنوز هیچ راهکاری برای مشکلات فزاینده زیست محیطی منطقه به دست نیامده است.


دریای خزر همچنین از تنوع انواع ماهی و آبزیان دریایی سود میبرد و حدود 85 درصد ماهیان خاویاری جهان را در اختیار دارد. حدود 90 درصد خاویاری که در سراسر جهان به فروش میرسد، از این منطقه تامین میشود. امروز این نیاز احساس می‌شود که امنیت زیست محیطی در دریای خزر تامین شود و اکوسیستم منطقه در برابر تهدیدات مختلف حفظ شود.


وضعیت حقوقی نامشخص دریای خزر مشکلات زیادی را ایجاد کرده است، مهمترین مشکل و معضل منطقه افزایش شدید آلودگی است. تولید و پالایش نفت تاثیر منفی زیادی بر وضعیت دریای خزر داشته است. البته تولید نفت یک نقش داخلی برای آلودگی دریای خزر نداشته است. مطالعات اخیر نشان می‌دهد که منبع اصلی آلودگی دریای خزر احتمالا از رودخانه‌هایی مثل کورا، ترک و ولگا ناشی می‌شود. این رودخانه‌های بزرگ حدود 75 هزار تن زباله در سال وارد دریای خزر می‌کند که 90 درصد این رقم از رودخانه ولگا است.


در عین حال تولید نفت تنها 111 تن فرآوردههای نفتی را وارد دریای خزر میکند. منبع سوم آلودگی دریای خزر نیز زبالههای صنعتی و خانگی به خصوص در شهرهای بزرگ است. کارشناسان محیط زیست بر این باورند که استفاده دریای خزر برای اهداف نظامی تاثیر منفی زیادی بر آبزیان و ماهی‌های مختلف این دریا داشته است و به طور کلی تاثیر منفی زیادی بر ایمنی محیط زیست گذاشته است. ساحل دریای خزر 15 میلیون نفر را در خود جای داده است که به منابع دریا و امنیت زیست محیطی آن وابسته هستند.



  کد خبر : 913
 
چهارشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۴ ، ساعت ۱۷:۲۶:۳۷