باشگاه خبری فراساحل: سمینار خطوط لوله دریایی؛ ظرفیتها، چالش و آینده پیش رو در ایران، صبح امروز با هدف آشنایی با کلیه دستاوردها، تکنولوژیها، توانمندیها و نیز چالشهای موجود در این صنعت با حضور اساتید، دانشجویان و فعالان این حوزه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل دکتر مسعود یوردخانی یکی از سخنرانان اصلی این سمینار گفت: با توجه به حوادثی که سالهای اخیر در خطوط لوله و برخی سازههای دیگراتفاق افتاده است، تصمیم گرفتیم سمیناری در خصوص فرصتها، چالشها و آینده پیش روی لوله گذاری برگزارکنیم تا ضمن اینکه دانشجویان و مهندسان جوان با این مسایل آشنا میشوند، بتوانند با دید بازتری به مسایل مرتبط با صنعت فراساحل ایران بپردازند. دکتر یوردخانی افزود: این اولین بار بود که سمیناری با این عنوان برگزار کردیم و در سالهای آتی سعی میکنیم سمینار را توسعه و گسترش داده و تعداد شرکت کنندگان را هم افزایش بدهیم.
این فعال صنعت فراساحل همچنین با اشاره اینکه بحثهای تعمیر و نگهداری، مبارزه با خوردگی، مقابله با افتادن لنگر بر روی خطوط لوله از موضوعات تخصصی این سمینارها خواهد بود، عنوان کرد: خطوط لوله یکی از سرمایههای اصلی هر پروژه فراساحلی است که به دلیل در معرض دید و در دسترس نبودنشان نیاز به پایش منظم دارد ولی متاسفانه چنین اقدامی بررویشان انجام نمیشود که امیدواریم مدیران بخش نفت و گاز فراساحلی روی این مسئله تمرکز بیشتری داشته باشند . ما هم به عنوان فعالان این بخش وظیفه داریم برای دانشجویان و مهندسان جوان این مسائل را بیشتر باز کنیم تا تمرکزشان در آینده روی این بحث باشد؛ چرا که حدود35 لوله 32 اینچ فقط در بستر خلیج فارس مرتبط با میدان گازی پارس جنوبی داریم که باید به آنها رسیدگی شود.
مدیر عامل شرکت فراساحل انرژی خاورمیانه همچنین با اشاره به پیشرفتهای بدست آمده در زمینه لوله گذاری در کشور افزود: در حال حاضر از لحاظ لوله گذاری در کشور مشکلی نداریم و در بخشهایی به خودکفایی رسیده ایم و حتی شناورهایی بیش از حد نیاز داریم ولی بحثهای دیگری وجود دارد که هنوز مغفول مانده است. مثلا در بخشهایی مثل جوشکاری اتوماتیک ، تست التراسونیک و غواصی اشباع هنوز متکی به شرکتهای خارجی هستیم که باید روی آنها بیشتر کار کنیم و بحثهایی مانند مدیریت یکپارچه خطوط لوله را نیز با جدیت بیشتری پیگیری کنیم. وی ادامه داد: عمر خطوط لوله در ایران به دلیل عدم پایش و تعمیر و نگهداری منظم، پایین است. علی رغم اینکه در تمام دنیا اپراتورها به طور مداوم این پایش را انجام میدهند متاسفانه در ایران تا اتفاقی نیافتد کاری انجام نمیدهیم. این در حالی است که برای مراقبت از خطوط لوله و ایمن ماندن از گزند لنگرها باید کارهای پیشگیرانه زیادی مانند به روز نمودن چارتها بعد از مساحی انجام شود. نقشهها رسم و به اشتراک گذاشته شوند و شرکتهای کشتیرانی، پیمانکاران و کارفرماها هم به کشتیها هشدار بدهند که در آن مکانها لنگر نیاندازند.
دکتر یوردخانی در ادامه اظهارات خود با اشاره به ضررهای مالی سنگین ناشی از کم توجهی به مبحث محافظت از خطوط لوله تصریح کرد: در پارس جنوبی هر روز توقف خط تولید معادل حدود دو میلیون دلار عدمالنفع تولید و ترمیم هر آسیب خط لوله حدودا ده میلیون دلار ضرر در پی دارد، در حالی که اگر یک دهم همین هزینه صرف بازرسی سالانه خطوط لوله شود و به تناسب تعداد خطوط، پیمانکار حرفه ای پیگرانی هوشمند و مساحی گرفته شود و پیمانکاران ایرانی در این بخشها تقویت شوند دیگر شاهد چنین حوادث و ضررهایی نخواهیم بود، زیرا ما در کشور به قدر کافی متخصص داریم؛ تنها نیاز است یک سری افراد را کنار هم جمع کنیم و تجهیزات لازم برای کار را خریداری کنیم. دکتر یوردخانی در پایان اظهارات خود در پاسخ به چگونگی عمل به صحبتهایی که در سمینار خطوط لوله دریایی مطرح شده گفت: ما بخش خصوصی هستیم و قدرت تصمیم گیری کلان در دستان ما نیست، اما سعی میکنیم به میزان تجربه و درس آموختههایمان هشدارهای لازم را به گوش دست اندرکاران این بخش برسانیم.
کد خبر : 4947