باشگاه خبری فراساحل : اظهارات صریح زنگنه درباره قرارداد توتال (سرخط اخبار)

باشگاه خبری فراساحل: وزیر نفت پیش بینی کرد ‌شرکت‌ها و پیمانکاران داخلی بیش از ۷۰ درصد کار قرارداد پنج میلیارد دلاری فاز ۱۱ پارس جنوبی را از آن خود خواهند کرد و این رقم تا ۱۰۰ درصد هم قابل افزایش است. به گزارش باشگاه خبری فراساحل بیژن زنگنه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما گفت: قرارداد توتال یک نوع ‌سرمایه‌گذاری خارجی است که دو میلیارد فوت مکعب گاز غنی را در روز تولید‌ می‌کند، در مرحله اول ۲.۵ میلیارد دلار  هزینه دارد که در بازه زمانی سه سال و نیم باید به تولید اولیه برسد. وی افزود: فازهای پارس جنوبی کم کم شروع به افت تولید میکنند مهم این است که فشار را سر چاه‌ها نگه داریم که بتوانیم تولید را به خشکی برسانیم، به این منظور یک سازه بیست هزار تنی در دریا ساخته‌ می‌شود که این بیست هزار تن یک ‌سرمایه‌گذاری جدی میخواهد که الان برای این فاز در حال انجام است؛ما نه تنها برای این فاز احتیاج به این سازه داریم بلکه برای باقی فازها هم باید صاحب این تکنولوژی شویم تا از افت تولید جلوگیری کنیم.

به گفته وزیر نفت، این قرارداد اولین قراردادی است که در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی اجرا‌ می‌شود، قراردادهایی که قبلا هم هم صدا و سیما روی قراردادهای جدید بحث کرده (البته فقط انتقاد) ، به هرحال ما بعد از یکسال به یک اجماع ملی رسیدیم، مصوباتی به آنها اضافه شد و نهایتا مورد تایید مجلس قرار گرفت و عملا قانونی شد. زنگنه افزود: به دنبال آن و پس از امضای تفاهمنامه با توتال و مذاکرات فراوان، متن قرارداد نوشته و در دوازدهم تیرماه ۹۶ این قرارداد منعقد شد. وی یادآور شد: عمده کاری که توتال در ایران انجام‌ می‌دهد نرم افزاری است، نه چاه حفر‌ می‌کند، نه لوله‌ می‌سازد و نه ... تنها توتال مدیریت مهندسی  و تامین مالی انجام برعهده دارد و مابقی را شرکت ایرانی انجام‌ می‌دهد، یک شریک چینی هم توتال آورد که یک شرکت بزرگ بین‌المللی هست. وزیر نفت افزود: ما اجازه قانونی داشتیم که با ترک تشریفات عمل کنیم و من بر این اساس این قرارداد را با ترک تشریفات انجام دادم و ‌شرکت‌های خارجی بین المللی جز توتال به طور جدی دنبال این کار نبودند، درنتیجه با یک شرکت‌ نمی‌شد به مناقصه رفت.

وی با طرح این پرسش که «چرا ایرانی‌ها در این طرح شرکت نداشتند؟»، چنین پاسخ داد: به این دلیل که طبق برنامه توسعه ششم ۲۰۰ میلیارد دلار ‌سرمایه‌گذاری نیاز داریم که ۱۳۰ میلیارد دلار آن باید از خارج کشور تامین شود، خب اگر قرار است ‌شرکت‌های ایرانی وارد شوند پس پول چطور از خارج تامین شود؟! زنگنه افزود: بحث دیگر هم این است که سرعت برای ما مهم است، هر سالی که این طرح انجام نشود خیلی ضرر‌ می‌کنیم، ضمن اینکه توتال نه سکو‌ می‌سازد نه پایه، نه حفاری‌ می‌کند و نه لوله‌ می‌سازد و ... تمام اینها به مناقصه می‌رود و ‌شرکت‌های ایرانی‌ می‌توانند در آن شرکت کنند. به گفته وزیر نفت، قرارداد منعقدشده ۵ میلیارد دلار ‌سرمایه‌گذاری است که در دو مرحله انجام‌ می‌شود. در مرحله اول کار، دو میلیارد فوت‌مکعب تولید‌ می‌شود که این میزان تولید در مرحله دوم باید حفظ شود. اضافه بر این ۵ میلیارد دلار، یک میلیارددلار هم توتال به خزانه ایران مالیات‌ می‌دهد، درآمدی که ما در بیست سال داریم با نرخ بیست سنت‌ می‌شود ۸۴ میلیارد دلار.

وی با رد ادعاهای مخالفان قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی تصریح کرد: این حرف که برای بیست سال ما مخزن را دادیم به توتال کاملا اشتباه است، این مبلغی که داریم‌ می‌گیریم برای ما ۱۴ درصد سود دارد. زنگنه افزود: یکی از انتقادهایی که شنیدم، این است که چرا قرارداد را منتشر‌ نمی‌کنید؟ قراردادهای تجاری عموما در دنیا منتشر‌ نمی‌شود، ضمن اینکه مجلس در سال ۹۰ تصویب کرد که قراردادها منتشر نشود. الان دو راه وجود دارد یا قانون را‌ می‌توانید عوض کنید یا وزیر را عوض کنید. من در مجلس هم این حرف را زدم؛ اما خود مجلس هم قصد تغییر قانون را ندارد. درباره وزیر هم در همین روزها می‌توانند تصمیم بگیرند.

وزیر نفت یادآور شد: در قراردادهای جدید نفتی برخلاف قرارداد بیع متقابل، درآمد طرف قرارداد به میزان تولید میدان بستگی دارد. بر همین اساس، آغاز بازپرداخت سود به کنسرسیوم از سال دهم قرارداد آغاز و در سال شانزدهم پایان‌ می‌پذیرد. اگر توتال در برآورد تولید میدان حرف بی ربط زده باشد؛ اول از همه خود ضرر‌ می‌کند. وی تاکید کرد: قراردادهای نفتی نه به حاکمیت ملی و نه مالکیت ضربه ای نزده است. هر یک پیچی که بیاورند؛ متعلق به شرکت ملی نفت است. زنگنه درباره هشدار برخی منتقدان درباره درز اطلاعات میدان پارس جنوبی از سوی توتال به قطر گفت: سهم توتال در طرف قطر کمتر از ۳ درصد تولید است و هیچگاه لیدر کنسرسیوم نیست.

وی با تاکید بر اینکه «مخالفان قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی در واقع با ‌سرمایه‌گذاری خارجی مخالفند»، تصریح کرد: آنان با اما و اگرهای خود عملا امکان جذب سرمایه خارجی را از بین‌ می‌برند؛ درحالیکه ‌سرمایه‌گذاری خارجی هم از نظر امنیتی و هم اقتصادی به سود ماست. در همین قرارداد، اینکه دو عضو شورای امنیت با ما کار‌ می‌کنند؛ به سود ماست. زنگنه افزود: اگر تحریمی اتفاق بیافتد؛ ما هیچ پرداختی‌ نمی‌کنیم. تا زمانی که تولید میدان آعاز شود. ما هیچ پرداختی جز از محل تولید مخزن نخواهیم داشت. اگر تولید به هر دلیلی متوقف شود، بازپرداخت متوقف‌ می‌شود.

توان جذب ۷۰ درصدی کار در داخل
وزیر نفت درباره اشتغالزایی این قرارداد برای کشور گفت: در این قرارداد‌ می‌توان ۱۰۰ درصد کار را به ‌شرکت‌های داخلی سپرد؛ اگر صلاحیت لازم را داشته باشند. من معتقدم اگر تلاش کنیم بیش از ۷۰ درصد سرمایه ۵ میلیاردی قرارداد را‌ می‌توانیم در کشور جذب کنیم. وی اعلام کرد: در قرارداد برای اولین بار ۱۰ درصد مزیت برای ‌شرکت‌های ایرانی قایل شده‌ایم؛ یعنی شرکت ایرانی ۱۰ درصد گرانتر‌ می‌تواند کار را برعهده بگیرد. وزیر نفت در ادامه این گفتگو درباره سایر میادین و قراردادهای نفتی گفت: برداشت ما از میدان آزادگان در حال حاضر کمتر از عراقی‌ها نیست. مراحل مناقصه هم در حال انجام است که منتظر تصویب اسناد محرمانگی در شورایعالی امنیت ملی هستیم. وی افزود: میادین آزادگان و یادآوران بسیار مهم هستند و مهمتر از آن، ضریب برداشت. با تکنولوژی‌های خودمان کمتر از ۱۰ درصد برداشت خواهیم داشت. درحالیکه برداشت از میادین مشترک حیاتی است؛‌ نمی‌توانیم معطل شویم تا خودمان یاد بگیریم. به گفته وزیر نفت، لایه نفتی پارس جنوبی، میادین آذر، آزادگان و یادآوران در اولویت قراردادهای جدید قرار دارد.


توتال در دولت‌های قبل هم خط شکن شد
زنگنه با بیان اینکه «توتال با حضور در فاز ۱۱ پارس جنوبی خط شکن شد»، گفت: در دولت‌های آقای‌هاشمی و خاتمی هم اول توتال به میادین سیری و پارس جنوبی آمد. بعد از توتال رغبت ‌شرکت‌های خارجی نه تنها در حوزه نفت بلکه در سایر حوزه‌ها هم برای حضور در ایران افزایش یافته است. وی در واکنش به بحث‌های مطرح شده درباره سودجویی غول‌های نفتی از حضور در ایران تصریح کرد: ما هم ادعا نکرده ایم آنها فی سبیل الله‌ می‌آیند. ‌شرکت‌های نفتی کاسب هستند و به دنبال منافع حداکثری خود هستند؛ ما هم منافع حداکثری خود را‌ می‌بینیم و در این زمینه، به عقل مدیران و متخصصان کشور باید اعتماد کنیم. وزیر نفت با اشاره به اظهارات مدیر توتال که گفته بود: «من در ایران ایرانی؛ در قطر قطری و در امارات اماراتی هستم»، گفت: آنها به دنبال کار و سود خود هستند. همانطور که در میدان سلمان بهره‌بردار سمت اماراتی میدان، توتال است.


انتقاد از حملات صداوسیما به قراردادهای نفتی
وی با اعلام اینکه «الان ما ۱۰ مذاکره فعال داریم که من هر هفته پیگیری‌ می‌کنم»، کفت: در برخی میادین سه پیشنهاد کاملا متفاوت فنی و مالی دریافت کرده ایم که ‌شرکت‌هایی با توان تکنولوژیک متفاوت، پیش بینی‌های مختلفی را درباره میزان تولید از یک میدان ارائه کرده اند. زنگنه با بیان اینکه «برخی میادین از نظر مالی و میزان تولید برای خارجی‌ها جذابیت ندارد»، اعلام کرد: در میادین دریای خزر هیچ شرکت خارجی حاضر به مشارکت نشده است. وزیر نفت در واکنش به سوالات مجری درباره امضای ۱۰ قرارداد نفتی در سال جاری تصریح کرد:‌ می‌خواهید از الان تخریب کنید؟ صداوسیما تاکنون حامی قراردادهای نفتی نبوده؛ امروز هم توصیه‌ می‌کنم که از الان آماده تخریب ۱۰ قرارداد نشوید. البته، انتقاد ایرادی ندارد و ما از مواضع کارشناسانه استقبال‌ می‌کنیم. وی تصریح کرد: تا وقتی از مسایل فنی قراردادها مطمئن نشویم؛ وارد مسایل مالی‌ نمی‌شویم.



  کد خبر : 4099
 
دوشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۲:۵۷:۰۸