باشگاه خبری فراساحل : به ‎زودی منشاء آلودگی نفتی خزر اعلام می‌شود (محیط زیست)

باشگاه خبری فراساحل: معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه آلودگی نفتی دریای خزر به خصوص در سواحل جنوبی آن یعنی سواحل کشورمان افزایش یافته است، بیان کرد: تا زمانی که نسبت به منشاء اصلی این آلودگی اطمینان حاصل نکنیم نمی‎توانیم درباره آن اظهار نظر کنیم و یا دیگر کشورهای حاشیه‌ای دریای خزر را منشاء و عامل آن بدانیم. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل ازمارین‌تایمز، دکتر پروین فرشچی گفت: تنها ثمره اینکه ما بدون اطلاعات دقیق و درست کشورهای دیگر را منشاء این آلودگی بدانیم، این است که ارتباط بین ایران و کشورهای دیگر را تیره و مخدوش می‎کنیم و موجب ایجاد تنش می‎شویم، بنابراین نه تنها در این حوزه تا زمان مشخص شدن آن، اظهار نظر نخواهیم کرد؛ بلکه از دیگر دستگاه‎ها نیز درخواست داریم که بدون آگاهی در این رابطه صحبت نکنند.

 وی با بیان اینکه ایران در بخش جنوبی دریای خزر است بنابراین آلودگی نفتی در آب‎های ایران می‎تواند از کشورهای ترکمنستان، آذربایجان و حتی قزاقستان باشد، افزود: البته این احتمال هم وجود دارد  که منشاء دیگری از جمله نشت طبیعی، حمل و نقل دریایی، تصادم و ... داشته باشد. علاوه بر آن در خود ایران نیز فعالیت‎های اکتشافی در دریای خطر در حال انجام است که ممکن است همین فعالیت‎ها نیز یا منشاء آلوگی و یا در آلودگی تاثیر داشته باشد. معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اکنون مطالعات مختلفی روی منشاء آلودگی نفتی دریای خزر در سواحل ایران در حال انجام است که نتایج آن حداکثر تا 10 روز آینده مشخص خواهد شد. وی گفت: زمانی که منشا آلودگی از روی اطلاعات مشخص و شناخته شود می‎توان در راستای غرامت و همکاری برای رفع آن بر اساس کنوانسیون تهران و پروتکل آکتائو گام‎هایی برداشت.

فرشچی افزود: براساس کنوانسیون تهران و پروتکل آمادگی، واکنش و همکاری منطقه‌ای در مقابله با آلودگی نفتی (پروتکل آکتائو) کشورهای حاشیه‎ای دریای خزر درباره چگونگی پیشگیری و مقابله با سوانحی که منجر به آلودگی نفتی می‎شود به توافقاتی دست یافتند که امیدواریم اجرایی شود. وی افزود: متاسفانه هنوز ساختار منطقه‎ای برای این کار ایجاد نشده است و مهم‌ترین دلیل آن هم این است که دفتر دبیرخانه کنوانسیون تهران خارج از 5 کشور حاشیه‎ای دریای خزر و در ژنو مستقر است.  البته قرار بر آن بود که این دفتر به جمهوری آذربایجان منتقل و در این کشور استقرار یابد که متاسفانه جمهوری آذربایجان هنوز قرارداد انتقال این دفتر را امضا نکرده است. این مقام مسوول در سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: امیدواریم با امضای این قرارداد و انتقال دبیرخانه کنوانسیون تهران به منطقه، 5 کشور حاشیه‎ای دریای خزر بتوانند هرچه‌سریعتر و با کمک هم به یک انسجام و ساختار منطقه ای دست یابند و به مقابله با آلودگی نفتی دریای خطر بپردازند.

سواحل دریای خزر پرچم آبی و زرد می‎گیرند
فرشچی با بیان اینکه فاضلاب‎های تصفیه نشده‎ای که از سواحل کشورمان وارد دریا می‎شود، دیگر منبع آلوده‎کننده دریای خزر است، خاطرنشان کرد: ایران پرجمعیت‎ترین استان‎های ساحلی دریای خزر را در بین 5 کشور حاشیه‎ این دریا دارد، در واقع درحالی که  آذربایجان 2 میلیون جمعیت در استان ساحلی دارد اما ایران حدود 6 میلیون جمعیت در 3 استان ساحلی خود دارد که در مواقعی با احتساب گردشگران این جمعیت به 20 میلیون نفر هم می‎رسد که موجب افزایش ورود فاضلاب تصفیه نشده به دریای خزر می‎شود. وی افزود: افزایش ورود فاضلاب‎های تصفیه نشده به دریای خزر موجب افزایش آلودگی میکروبی در سواحل شده است به همین منظور سازمان حفاظت محیط زیست از 2 سال گذشته به صورت مرتب با پایش سواحل، پرچم‌گذاری برای استان‎های ساحلی را طراحی کرده است تا بدین طریق نهادهای دیگر را هم به عنوان سازمان‎های حاکمیتی و نظارتی به سالم‎سازی دریا ترغیب کند.

فرشچی با اشاره به 136 طرح سالم‌سازی دریای خزر گفت: در این طرح‎ها 2 نوع پرچم زرد و آبی در سواحل نصب می‎شود به صورتی که سواحل سالم از لحاظ آلودگی میکروبی، امکانات اولیه پذیرش مسافر و وضعیت بهداشت خوب باشند، پرچم آبی دریافت می‎کنند و آنهایی که در وضعیت مناسبی قرار ندارند پرچم زرد می‎گیرند. به گفته این مقام مسوول در سازمان حفاظت محیط زیست؛ سواحلی که پرچم زرد دریافت می‎کنند اگر وضعیت خود را بهبود و ارتقاء بخشند پرچم آبی  در آنجا نصب خواهد شد. وی با بیان اینکه طرح پرچم‌گذاری سواحل باعث می‌شود 2 اتفاق خوب رخ دهد، تصریح کرد: نخست اینکه نهادهای مربوط سعی بر آن می‎کنند تا با تمهیدات و اقدامات مختلف به بهبود وضعیت سواحل کمک کنند تا پرچم آبی دریافت کنند. علاوه با استقرار فروشگاه‎ها، رستوران‎ها، بازی‎های ساحلی و ... رقابت‌سازی صورت می‎گیرد و در نهایت به بهبود منطقه منجر می‎شود.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از شنبه هفته آینده پرچم‎های مناطق مختلف ساحلی که بیشتر آنها آبی رنگ است، در این مناطق به اهتزاز در‎می‌آیند. فرشچی در پایان خاطرنشان کرد: از مهر ماه هم ، طرح پایش و پرچم‌گذاری سواحل در استان‎های ساحلی جنوب کشور آغاز خواهد شد.



  کد خبر : 3954
 
یکشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۳:۳۴:۳۶