باشگاه خبری فراساحل: مدیر کل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پایش آبسنگهای مرجانی استان بوشهر در ماههای فروردین و اردیبهشت یعنی پیش از شروع فصل گرما و گرم شدن آبهای خلیج فارس انجام شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از ایرنا، داود میرشکار افزود: این پایش با هدف تعیین وضعیت سلامت زیستگاههای با اهمیت آبسنگهای مرجانی، وضعیت تغییرات رنگی آبسنگها، پراکنش و فراوانی ماهیان زینتی و بی مهرگان این زیستگاهها انجام شده است. وی اظهار کرد: بعد از پایان فصل گرما نیز پایش دیگری در منطقه انجام میشود که اطلاعات و دادههای آن با دادههای این پایش جمع بندی و وضعیت نهایی آبسنگها از نظر سلامت، پراکندگی و میزان تلفات مشخص میشود. وی گفت: در حال حاضر تهدیدات اصلی آبسنگهای مرجانی و زیستگاههای آنها وجود تورهای صیادی، گرگور ( نوعی ابزار صیادی ) و صیادی غیر مسئولانه است.
مدیر کل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: وجود خردههای مرجانی فراوان در ایستگاههای پایش نشان از تعدد لنگراندازی در این ایستگاهها دارد که این روند تلفات زیادی از جمعیت آبسنگها را به همراه دارد. وی اظهار کرد: همچنین طی این عملیات مطالعاتی، ماهیان زینتی گرفتار در گرگورها نیز آزاد و رها سازی شدند. میرشکار با بیان اینکه در این پایش هیچ گونه سفیدشدگی در آبسنگهای مرجانی مشاهده نشده است، گفت: اما به طور کلی وضعیت آبسنگهای مرجانی به لحاظ وجود تهدیدات شیلاتی مطلوب نیست. سفید شدگی یکی از مشکلات شایع آبسنگهای مرجانی است که معمولا با بالا رفتن دمای آب و کدورت بروز میکند. وی افزود: همچنین در این عملیات مطالعاتی ضمن همراهی محققان دانشگاهی، بیماریهای آبسنگهای مرجانی نیز مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد در زیستگاه منطقه نایبند دو نوع بیماری آبسنگها را تهدید میکند، اما در جزیره خارک در محدوده مطالعه شده بیماری مشاهده نشده است، اما مطالعات در این زمینه همچنان ادامه دارد.
آبسنگهای مرجانی
آبسنگ مرجانی یا صخرههای مرجانی از قدیمیترین و غنی ترین اجتماع موجودات زنده بر روی زمین هستند. بیشتر صخرههای مرجانی بین 5 تا 10 هزار سال عمر دارند و بسیاری از آنها صخرههای آبی روی هم انباشته شدهای هستند که میلیونها سال قدمت دارند. مرجانهایی که صخرههای مرجانی را تشکیل میدهند تنها در شرایط خاصی پرورش مییابد، آنها در آب گرم، شور و تمیز زندگی میکنند، مرجانها همچنین فقط در آبهای کم عمقی که نور خورشید بتواند به آنها برسد زندگی میکنند. بیش از 50 گونه آبسنگ مرجانی در خلیج فارس و دریای عمان وجود دارد که عوامل مختلفی مانند آلودگیهای نفتی، پسابها و چند سالی است ریزگردها حیات این گونههای ارزشمند را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اینکه آبسنگهای مرجانی به عنوان جنگلهای دریایی و همچنین مامن انواع آبزیان است، از این رو حفاظت از آنها باید جدی گرفته شود؛ زیرا نابودی آنها تهدیدی برای دیگر آبزیان خواهد بود.
کد خبر : 3734