باشگاه خبری فراساحل: لایحه قانون دریایی ایران مشتمل بر 14 فصل و 194 ماده که به موجب ماده واحده مصوبه بیستم آذرماه 1342 به مجلس شورای ملی همچنین به کمیسیون مشترک مجلسین ارجاع شده بود در تاریخ 29 شهریورماه 1343 با اصلاحاتی به تصویب کمیسیون مزبور رسید. بنابه مدلول ماده واحده مذکور در فوق متن مصوب کمیسیون مشترک مجلسین تا تصویب نهایی مجلسین قابل اجرا است. در ماده 191 قانون مذکور چنین آمده است:
ماده 191- بیمه دریایی: دولت مکلف است طرح قانون بیمه دریایی را تنظیم و به مجلسین تقدیم کند. در اجرای اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران "قانون اصلاح قانون دریایی ایران مصوب 1343" پس از تصویب در جلسه علنی 16 آبانماه 1391 به تأیید شورای نگهبان رسید و جهت اجرا به ریاست جمهوری ابلاغ شد. اصلاحات لازم در قانون دریایی صورت گرفته و کماکان ماده 191 قانون مذکور دولت را مکلف به تهیه قانون بیمه دریایی و به تصویب رساندن آن در مجلس کرده است. متأسفانه با گذشت 53 سال از تکلیف دولت به طرح قانون مذکور و همچنین بازبینی مجدد در سال 1391 هنوز این مهم به مرحله نگارش اولیه نیز نرسیده است. بنابراین با توجه به خلأ قانونی موجود کشور در این زمینه و تکلیف دولت بر اساس ماده 191 قانون دریایی کشور، ضرورت حفظ زیرساختهای به وجود آمده در زمان تحریم، بهرهبرداری از فرصتهای پیشرو، طرح قانون بیمه دریایی و تصویب آن بسیار ضروری است.
در انگلستان که مهد بیمه دریایی لقب گرفته است در قرن هجدهم بیمهنامه کشتی و کالا (S.G) که علامت اختصاری Ship & Good است، مورد استفاده قرار میگرفت. متن بسیار پیچیده و قابل تفسیر آن در سیستم "کامن لا" موجب بروز دعاوی متعددی بین بیمهگران و بیمهگذاران میشد. تداوم این دعاوی، بیمهگران انگلیسی را بر آن داشت تا به منظور کاهش اختلافات و دعاوی مذکور، آراء صادره از دادگاههای انگلیس را جمعآوری و عنوانبندی کنند که در نهایت اساس قانون بیمه دریایی انگلستان 1906 قرار گرفت و به تصویب رسید. در سال 2015 قوانین بیمهای انگلستان مجدداً بازبینی و به روزرسانی شد تا با تکیه و تأکید بر تقویت اجرای اصل حسن نیت و برخی اصلاحات در قانون بیمه دریایی مصوب 1906 شرکتهای بیمه انگلیسی بتوانند در دنیای متغیر کسبوکار همچنان با قابلیت بالایی حضور داشته باشند. شایانذکر است این قانون علاوه بر اینکه مبنای کار بیمهگران انگلیسی است در بیشتر کشورهای دنیا در زمینه تفسیر قراردادهای بیمه دریایی مورد استفاده قرار میگیرد.
قانون بیمه 36 مادهای مصوب 1316 ایران کلیات بیمه را به طور جامع تعریف کرده اما پاسخگوی بسیاری از مشکلات بیمهگری زمان حاضر کشور نیست، اما به دلیل فقدان تعاریف خاصی که در بیمهنامههای جدید به کار میرود عملاً نمیتواند مبنای کلیه قراردادهای بیمهای از جمله بیمهنامههای دریایی قرار گیرد. نکته حائز اهمیت در بیمههای دریایی، جنبه بینالمللی آن بوده و ممکن است موضوع ادعاهایی در خارج از مرزهای کشورها شوند. مهد بیمه دنیا خود را بینیاز از تطبیق با کارکردها و تغییرات محیط کسبوکار نمیداند و برای پیشرفت و تطبیق با تغییرات جهانی، برنامهریزی و قانونگذاری میکند. متأسفانه غفلت متولیان امر و بیتوجهی به الزامات تغییریافته تجارت ملی و بینالمللی، صنعت بیمه کشور را در آستانه ناکارآمدی قرار داده است. پیشنهاد میشود، به منظور تقویت صنعت بیمه با مطالعه دقیق محیط ملی و منطقهای و برنامهریزی صحیح برای بازار بیمههای دریایی، مقرراتی متناسب با نیاز شرکتهای کشتیرانی و کارکردهای صنعت بیمه با رویکرد آیندهنگر جهت گسترش فعالیت تخصصی بیمه طبق الزامات تجارت بینالملل صورت گیرد.
معاون شرکت ملی نفت از اکتشاف ذخایر جدید و بزرگ نفت و گاز در کشور خبر داد و گفت: اطلاعات ذخایر کشف شده بزودی اطلاع رسانی می شود. به گزارش باشگاه خبری فراساحل « غلامرضا منوچهری» روز دوشنبه در کنفرانس نفت 2017 افزود: امروز 18 فاز پارس جنوبی در مرحله تولید قرار دارد و به زودی شاهد بهره برداری از فازهای جدید خواهیم بود. وی با بیان اینکه ایران رتبه اول ذخایر گازی و رده چهارم منابع نفتی جهان را در اختیار دارد ، ادامه داد: ایران از نظر مجموع ذخایر گاز و نفت، در رده نخست جهان قرار دارد. منوچهری افزود: در سالهای اخیر اکتشافهای قابل توجه نفت و گاز در کشور داشته ایم که بزودی اعلام خواهد شد. این کشفیات ذخایر نفت و گاز کشور را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد. وی ادامه داد: برای اجرای طرحهای جدید اکتشافی در کشور در حال مذاکره با شرکتهای بین المللی هستیم.
معاون مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به محدودیت ارتباط ایران با شرکتهای بین المللی در دوران تحریم اشاره کرد و گفت: در دوره تحریم ارتباط ما با بسیاری از شرکتهای بین المللی محدود و در برخی مواقع قطع شده بود. منوچهری افزود: اگرچه در زمان تحریم، دستاوردهایی را کسب کردیم، اما در بخشهایی از فناوریهای جدید محدودیت و مشکل داشتیم. وی با بیان این که پس از برجام، امکان ارتباط با شرکتهای بین المللی فراهم شد، اضافه کرد: اکنون در صنعت نفت، سیاستهای اقتصاد مقاومتی دنبال می شود. معاون مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت ادامه داد: در بخش بالادستی صنعت نفت (اکتشاف و تولید) سه بازیگر بخش دولتی، بخش خصوصی و شرکتهای بین المللی فعالیت می کنند که باید برای تحقق اهداف، بین آنها همکاری برقرار شود.
منوچهری به روند تصویب مدل جدید قراردادهای نفتی اشاره کرد و افزود: تاکنون 11 شرکت داخلی و 29 شرکت بین المللی برای حضور در بخش بالادستی صنعت نفت ایران، تایید صلاحیت شدهاند. وی با بیان اینکه در شرکت ملی نفت محدود به مدل جدید قراردادهای بالادستی نیستیم، بیان داشت: امکان دارد در برخی از موارد از مدل بیع متقابل سابق و یا مدل ای.پی.سی.اف (EPCF) استفاده شود. معاون مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت تاکیدکرد، در قراردادهای جدید نفتی موضوع انتقال فناوریهای جدید به شرکتهای داخلی با هدف اجرای طرحها و افزایش استانداردهای ساخت داخل مورد توجه قرار گرفته است. منوچهری همچنین به مشارکت با دانشگاههای داخلی اشاره کرد و افزود: با 10 دانشگاه کشور برای مطالعه مخازن نفتی همکاری داریم که قرار است برای انتقال فناوری در قراردادهای جدید نفتی نیز با آنها مشارکت داشته باشیم.
معاون وزیر نفت یادآور شد: دوره جدید فعالیت صنعت نفت را باید دوره رشد شرکتهای ایرانی در بخش نفت و گاز دانست و تلاش کرد شرکتهای ایرانی از شرکای دست دوم به شریکان دست اول تبدیل شوند. معاون مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان این که تامین مالی و فایننس از مشکلات دوران تحریم بود، ابراز امیدواری کرد با شکستن تحریمها دسترسی شرکتهای خصوصی به بازارهای بین المللی فراهم شود. وی جذابیتهای صنعت نفت ایران را یادآور شد و ادامه داد: منطقه خاورمیانه، ظرفیت رشد قابل توجهی در صنعت نفت دارد که این موضوع مورد توجه شرکتهای بین المللی است. منوچهری با بیان این که سه کشور ایران، عراق و مکزیک مورد استقبال شرکتهای بین المللی هستند، گفت: ایران به عنوان باثبات ترین کشور منطقه، آینده خوبی در صنعت نفت و گاز دارد.
وی افزود: در صورتی که بتوانیم سالانه 30 تا 40 میلیارد دلار در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایه گذاری کنیم، پیش بینی می شود تا 70 درصد از این مبلغ تبدیل به کار در بخشهای پیمانکاری، خدمات و خرید در داخل کشور شود. به گفته معاون مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت، حضور شرکتهای بین المللی در ایران به معنای تنگ کردن جای شرکتهای ایرانی نیست، بلکه فضای جدیدی برای شرکتهای داخلی فراهم خواهد شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل، کنفرانس نفت2017 با حضور مسئولان صنعت نفت، فعالان بخش خصوصی صنعت نفت در بخش پایین دستی و میان دستی صنعت نفت و نمایندگان شرکتهای بین المللی در مرکز همایشهای صدا وسیما برگزار شده است. رونق تجارت بین المللی در پایین دستی و میان دستی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران، آشنایی انجمنهای تخصصی فعال ایرانی و بین المللی صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برای توسعه همکاریهای دوجانبه و چند جانبه از اهداف این کنفرانس است.
کد خبر : 3208
محسن آذریآغویه. کارشناس ارشد بیمه