باشگاه خبری فراساحل: عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان گفت: با توجه به افزایش نامتوازن رشتههای دریایی در دولت قبل که بدون توجه به نیاز صنعت صورت گرفت ،در حال حاضر برنامهای برای افزایش این رشتهها نداریم. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از مارین تایمز، عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه ما همچنان به افزایش رشتههای آموزشی دانشگاهی علاقهمندیم، گفت: سیاست آموزش عالی دانشگاه اصفهان همان سیاست قبلی است و تغییری نکرده به صورتی که همچنان به افزایش رشتههای دانشگاهی عقیده داریم اما این کار نیازمند زیرساختها و شرایطی است که هنوز کشور ایران واجد آن شرایط نیست.
به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از مانا دکتر احمد شانهساززاده با اشاره به سالهای گذشته، اظهار کرد: از آنجا که در دولت قبل تعداد زیادی رشته و حتی واحدهای دانشگاهی بدون توجه به نیاز صنعت و کشش بازار کار راهاندازی و در دانشگاهها ارائه شد، دولت یازدهم تصمیم گرفت تا این تعداد رشته و دانشگاهها را کم کند به همین دلیل اجرای سیاست دولت قبل درباره افزایش دانشگاهها و رشتههای دانشگاهی را متوقف کرد.
شانهساززاده خاطرنشان کرد: به همین دلیل دانشگاه اصفهان نیز که قرار بود برای امسال رشته مهندسی «مدیریت و مهندسی سواحل» را به همراه رشته دیگر راهاندازی کند، فعلا این پروژه را مسکوت نگاه داشته و سعی کرده است همراستا با تصمیم درست و بجای دولت درباره توقف افزایش رشتههای دانشگاهی همراه شود. وی با اشاره به اینکه سعی کردهایم درگیر سیاست نشویم و به کار علمی خود ادامه دهیم، تصریح کرد: دولت قبل در افتتاح واحدهای دانشگاهی و راهاندازی رشتههای جدید دانشگاهی دچار افراط شده بود به همین دلیل دولت یازدهم برای جلوگیری از توسعه این روند مجبور شد در این حوزه کار را با تفریط آغاز کند و از راهاندازی واحدها و رشتههای جدید دانشگاهی کاملا خودداری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان اظهار کرد: کل صنایع ما به ویژه صنایع دریایی اعم از صنایع ساحلی و فراساحلی با رکود مواجه است بنابراین زمانی که شرایط رکود وجود دارد اگر رشته دانشگاهی و یا تعداد دانشگاهها را افزایش دهیم تناسبی که باید با صنعت داشته باشد از بین میرود به صورتی که نسبت تعداد دانشآموختهها در دانشگاه با نسبت رشد و توسعه صنعتی نامتوازن خواهد شد. وی افزود: در حال حاضر ما بیشتر از اینکه نگران باشیم رشتههای دانشگاهی به ویژه در حوزه صنایع دریایی، توسعه نیافته و متنوع نشده است باید نگران باشیم که صنایع دریایی ما هنوز رشد و توسعه نیافتهاند. این استاد دانشگاه تاکید کرد: زمانی میتوانیم توقع افزایش رشته و تعداد واحدهای دانشگاهی را داشته باشیم که صنعت رشد کرده و به مرحله توسعه رسیده باشد.
شانهساززاده تصریح کرد: پس از رشد و توسعه صنعت دریایی نیز، افزایش رشتهها و یا واحدهای دانشگاهی باید به تناسب نیاز و کمبود صنعت باشد، تمرکز فعلی را از بین ببرد و در سطح کشور گسترده شود تا دانشآموختگان دانشگاهی بتوانند مطابق با نیاز صنعت وارد بازار کار شده و در شکوفایی صنعت دریایی موثر باشند. وی تاکید کرد: در حال حاضر کمبود و عقب ماندگی کشور ما در حوزه تحقیقات و پژوهشهای دانشگاهی نیست زیرا از لحاظ علمی در حوزه صنایع دریایی جزو 10 کشور برتر جهان هستیم اما متاسفانه صنعت همپای علم رشد نکرده است بنابراین اکنون لازم است تا هرچه سریعتر رشد صنعتی حاصل شده و پس از آن به افزایش رشتههای دانشگاهی بپردازیم.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان اعلام کرد: اکنون باید نگران سرمایه گذاری در حوزه دریا باشیم، دولت، بخش خصوصی، سرمایهگذاران خارجی و سرمایهگذاران ترکیبی باید به سمت صنایع سوق یابند زیرا ظرفیت علمی خوبی در این حوزه وجود دارد و باید این ظرفیت در اختیار صنعت قرار گیرد. وی گفت: اگر صنایع توسعه یابند ناخودآگاه ظرفیت علمی بیشتر در کشور ایجاد میشود به همین دلیل اکنون باید نگران صنایع دریایی و سرمایهگذاری در این صنایع بود، زیرا این صنعت که قبل از اینها ایجاد شده و بستر رشد آن مهیا گشته است باید بدون تردید توسعه یابد تا به تبع آن ظرفیت علمی کشور در حوزه دریا نیز بالاتر رود.
صنایع دریایی توسعه نیابند دودش به چشم دانشگاه میرود
شانهساززاده با اشاره به اینکه اگر صنایع دریایی توسعه نیابند دود آن به چشم رشتههای دانشگاهی هم میرود، گفت: هنوز در حوزههایی همچون مدیریت یکپارچه سواحل نقایصی وجود دارد که باید درباره آنها کار کرد زیرا هنوز در بنادر و سواحل ما سیستم مدیریتی، سیستم مدیریت بخشی است و به همه چیز به صورت یکپاره نگاه نمیشود و مهندسان ما به صورت بخشی به قضایا نگاه میکنند. وی افزود: مثلا کل منافع ما را از سواحل مانند منافع زیست محیطی با هم در یکجا جمع نمیکنند به همین دلیل نیاز به راهاندازی رشتههایی مثل «مدیریت و مهندسی سواحل» داریم تا به کمک آن بتوانیم مدیریت یکپارچه بنادر را محقق کنیم اما اگر صنعت همپای علم پیشرفت نکند زمینه برای راه اندازی این رشتهها آماده نمیشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه باید نگاهی معقولانه به علوم و صنایع دریایی داشته باشیم، افزود: باید در مورد مسائل مرتبط با دریا بیشتر به کیفیت نگاه کنیم تا کمیت، در این صورت متوجه میشویم که شاید واقعا به افزایش رشتهها و به تبع آن دانشآموختگان دریایی نیازی نباشد. وی گفت: دانشگاه اصفهان رشته مهندسی آب را برگزار میکند که از هر شش دانشجوی این رشته ما یک دانشجو علاقهمند به دریا را به سمت پژوهشها و تحقیقات دریایی سوق میدهیم و موضوع پایان نامه او را دریایی انتخاب میکنیم بدین طریق دانشجویان از لحاظ علمی برای کار دریایی پرورش داده میشوند اما اینکه پس از دانشآموختگی چند درصد از آنها وارد بازار کار دریا میشوند، جای بحث دارد.
شانهساززاده با بیان اینکه باید به توان جذب بازار کار توجه کنیم، افزود: ما در حد معقولی دانشجو را با دریا آشنا میکنیم اما مثلا در سه سال گذشته فقط دو نفر از فارغالتحصیلان ما جذب بازار کار مرتبط با دریا شدهاند زیرا هنوز بازار کار دریا رشد نیافته است. وی در پایان با اظهار امیدواری به اینکه امیدواریم موانعی که بر سر راه بازار کار دریا وجود دارد رفع شود، خاطرنشان کرد: حوزه کار دریا هم همچون خود صنایع دریایی هنوز شکوفا نشده است البته در همه جای جهان همه دانشآموختگان دریایی جذب کارهای مرتبط با دریا نمیشوند اما درصد این انحراف در ایران بیش از کشورهای دیگر است که امیدواریم با رشد صنایع دریایی بهبود یابد.
کد خبر : 2066