باشگاه خبری فراساحل: برنامه نهایی ساخت چهار نیروگاه حرارتی در ایران و همچنین افق همکاری در عرصههای فضایی- ماهوارهای و نفتی در مذاکرات محمود واعظی و الکساندر نوواک رئیسان ایرانی و روسی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور در مسکو اعلام شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از شانا، محمود واعظی در نشست خبری درباره همکاریهای نفتی و گازی دو کشور، گفت: قراردادها در حال اجرای مراحل مرتبط است و در آینده بسیار نزدیک با دوستان روس در میان خواهیم گذاشت.
وی در کنفرانس خبری مشترک با نوواک که شامگاه جمعه و در پایان مذاکرات وزیران برگزار شد، افزود: درباره میدانها و برخی پروژهها پیش از این مذاکره شده و رایزنیها ادامه دارد. از همکاری نزدیک با شرکتهای نفتی و گازی روسیه استقبال زیادی میکنیم. وزیر ارتباطات ادامه داد: با توجه به حجم روابط دو کشور و نتیجه مذاکرات انجام شده، کارگروه انرژی میتواند تسهیل کننده مذاکرات باشد که در صدر آن معاونان وزرای نفت دو کشور قرار دارند و تشکیل آن نشانه اهمیت این همکاریها است.
بنابر اعلام بخش دیپلماسی رسانهای سفارت ایران، نوواک نیز درباره وام اعتباری مسکو به تهران گفت: پیش نویس توافق ارائه اعتبار دولتی دو میلیارد و ٢٠٠ میلیون یورویی در حال تهیه است. وی ادامه داد: یک میلیارد یورو به ساخت واحد انرژی نیروگاه بوشهر به ظرفیت ١٤٠٠ مگاوات اختصاص داده میشود و یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون یورو دیگر ویژه برقی سازی ٤٩٥ کیلومتر راه آهن در ایران است که مشارکت در آن نیز مورد تایید دولت روسیه قرار گرفته و اعتبار بین بانکی را وزارت دارایی میدهد.
وزیر انرژی روسیه در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری ریانووستی درباره زمینههای همکاری نفتی تهران و مسکو در میدان اناران نیز گفت: برپایه اطلاعات سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، پیشنهادها در دو بخش بوده که بخش کوچک آن انجام شده و بخش اصلی نیز بررسی خواهد شد. همچنین وزیر انرژی روسیه اعلام کرد که امکان خرید یک فروند ماهواره در این کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. وی ادامه داد: توافقهایی در چارچوب هوا-فضا به دست آمده است و امکان تولید و ساخت ماهواره فضایی برای ایران در روسیه بررسی میشود.
رسانههای روسی این بخش از اظهارات وزیر انرژی روسیه را بازتاب دادهاند. همچنین اعلام شد که بر اساس قرارداد نهایی شده بین ایران و روسیه این کشور چهار واحد بخار برای یک نیروگاه حرارتی در ایران خواهد ساخت. بنابر اعلام خبرگزاری اینترفکس، قدرت هریک از این واحدهای بخار که در نیروگاه حرارتی هرمزگان در بندرعباس ساخته میشود، ٣٥٠ مگاوات بوده و قرارداد با شرایط «واگذاری کامل و آماده بکار» بسته شده است.
همچنین رسانه های روسی اعلام کردند که قرار است ایران و روسیه تا پایان سال جاری پیشنهاد مربوط به ایجاد منطقه آزاد تجاری را ارائه کنند تا تفاهم نامه آن نهایی شود. محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که همراه یک هیئت خصوصی و دولتی در سفری چهار روزه به روسیه با مقامهای بلندپایه این کشور درباره گسترش همکاریهای اقتصادی، صنعتی و بازرگانی گفتگو کرد، شامگاه جمعه مسکو را به مقصد تهران ترک کرد.
واعظی رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه مذاکرات خود را در مسکو با ورونیکا نیکیشینا وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا درباره مشارکت اقتصادی با این اتحادیه در قالب پیمان تجارت آزاد آغاز کرد. مذاکرات با نیکلای نیکیفروف وزیر ارتباطات و رسانههای جمعی، دنیس مانتوروف وزیر صنعت و تجارت، الکساندر نوواک وزیر انرژی و رئیس روسی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور و همچنین الکساندر تکاچیف وزیر کشاورزی روسیه از دیگر برنامههای کاری واعظی در مسکو بود که با حضور مهدی سنایی سفیر ایران برگزار شد.
همکاریهای فضایی، مخابراتی، شبکههای مجازی، آموزش فضانوردی، توسعه روابط صنعتی و اقتصادی، کشاورزی، همکاریهای نفتی و گازی، رفع موانع بانکی، صادرات و واردات متقابل، رایزنی برای برنامههای نشست آینده کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور و پیگیری اجرای قراردادهای قبلی از جمله توافقهای صورت گرفته در مذاکرات چهار روزه واعظی و هیئت همراه در سفر به روسیه بود. همچنین سایت اقتصادی سفارت ایران در روسیه برای آگاهی رسانی به بخشهای مختلف تجاری و بازرگانی خصوصی دو کشور به دو زبان روسی و فارسی با حضور واعظی وزیر ارتباطات، نوواک وزیر انرژی روسیه و همچنین سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو رونمایی شد.
از آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم، ایران و روسیه با اجرای راهبرد افزایش همکاریهای دوجانبه و همگرایی منطقهای، روابط اقتصادی خود را تحرک بخشیدند. پایین ترین سطح روابط تجاری دو کشور در سال ٩٢ با سقوط از چهار میلیارد دلار به کمی بیش از یک میلیارد دلار تجربه شد. در چارچوب اقدامهای دولت یازدهم، سال ٢٠١٤ ارزش اقتصادی روابط دو کشور به حدود یک میلیارد و ٧٠٠ میلیون دلار رسید، سال ٢٠١٥ نیز حدود ٣٠ درصد رشد کرد و براساس آمارهای تازه اعلام شده در ٦ ماه نخست سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال ٢٠١٥، حدود ٦٩ درصد بیشتر شده است.
اتحادیه اقتصادی اورآسیا نیز با جمعیتی بیش از ١٨٠ میلیون نفر دربرگیرنده پنج کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان است که بیش از ٢٠ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارند و با توجه به نزدیکی جغرافیایی، بازار بزرگی برای صادرات کالاهای ایرانی بشمار میروند و برقراری تجارت آزاد نیز میتواند فرصتهای زیاد همه جانبهای را برای بخش خصوصی ایران و کشورهای عضو این اتحادیه ایجاد کند.
کد خبر : 2036