باشگاه خبری فراساحل: سازند سورمه فوقانی یکی از مخازن برزگی نفتی در ایران و خاورمیانه به عنوان یک توالی کلاسیک کربناته یکی از سازندهای مخزنی مهم دنیا است که میدانهای هیدورکربنی مهمی را نیز در خود جای داده است. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از شانا، بخش بالایی سازند سورمه که معادل سازند عرب بوده به عنوان یک سازند اکتشافی مهم بویژه در بخش ایرانی خلیج فارس مورد توجه است که میدانهای سلمان و بلال از مهمترین میدانهایی هستند که بخش بالایی سازند سرومه در آنها، مخزن اصلی است. کیفیت مخزنی نهشتههای کربناتها به طور عمومی تحت کنترل چند عامل است که مهمترین آنها نوع رخسارههای رسوبی، گسترش و توزیع فضایی آنها و همچنین عوامل دیاژنزی ثانویه است.
به دلیل ظرفیت بالای نفتی و گستردگی حوضه رسوبی این سازند در خلیج فارس مطالعات متعددی در این باره انجام شده است. در میدانهای بلال و سلمان این سازند شامل بخش آهکی – آهک دولومیتی و دولومیتی تحتانی و بخش دولومیتی بالایی است که به وسیله لایههای انیدریتی از یکدیگر جدا شدهاند. با توجه به اهمیت مخزنی این سازند و به منظور گشترس تعداد چاههای منطقه در آینده در مطالعه «عوامل موثر بر کیفیت مخزنی سازند سورمه فوقانی (عرب) در میدانهای بلال و سلمان خلیج فارس» به بررسی، مقایسه رخسارهها و فرآیندهای دیاژنزی و عوامل موثر بر روی کیفیت مخزنی این سازند در میدانهای بلال و سلمان و مقایسه آنها پرداخته شده است.
با مقایسه این عوامل در این دو میدان میتوان به این نتیجه رسید که نهشتههای دولومیتی میدان بلال بیشتر شامل رخسارههای محیط سدی و لاگونی است که به سمت جنوب شرقی از میزان نهشتههای دولوگرینستونی سدی با فابریک دانه افزون کاسته شده و میزان نهشتههای دولوپکستونی لاگونی افزایش مییابد. در میدان سلمان رخساره های دولووکستون و دولومادستون محیط پهنه جزر و مدی با فابریک گل افزون بالاترین تعداد را به خود اختصاص میدهند که به دلیل گسترش بالای سیمان انیدریتی از مقدار تخلخل و تراوایی آنها کاسته شده است. علت این امر میتواند کمتر شدن عمق حوضه از سمت میدان بلال به طرف میدان سلمان باشد. به طور کلی این دو میدان در مقایسه با هم دارای رخساره های تقریباً مشابه اند، اما بیشترین تفاوت که روی کیفیت مخزنی آنها تاثیر داشته میزان فراوانی رخساره های دانه افزون و درصد سیمانی شدگی انیدریتی است.
کد خبر : 1510