باشگاه خبری فراساحل: میدان نفتی فروزان، میدان نفتی مستقر در جزیره خارک و مشترک با عربستان سعودی است که براساس گفتههای مسئولان در امر توسعه آن پس از نصب و راهاندازي سکوی دريايی، توليد اين سکوی ميدان فروزان از اواخر سال ۹۵ يا اوايل سال ۹۶ آغاز میشود. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از ماریننیوز، میدان نفتی فروزان، میدان نفتی مستقر در خلیج فارس است که در ناحیه جزیره خارک با کشور عربستان سعودی مشترک است. این میدان در سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجای به میزان دو میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است. این میدان با میدان مرجان عربستان سعودی مشترک است. آخرین وضعیت برداشت ایران از میدان مشترک نفتی فروزان روزانه حدود ۴۰ هزار بشکه است، این در حالیست که شرکت سعودی آرامکو روزانه بالغ بر ۴۰۵ هزار بشکه نفت خام، از بخش مربوط به عربستان سعودی این میدان، برداشت مینماید.
بنابراین گزارش "بيشترين ميزان برداشت ايران از ميدان فروزان مربوط به سال 1366 با 180 هزار بشکه نفت در روز بوده است و تا اوايل دهه 80 ميزان توليد نفت خام از اين ميدان به حدود 40 هزار بشکه در روز کاهش يافت و پيشبيني شده بود که با توجه به کاهش ضريب توليد از اين ميدان، ميزان توليد فروزان تا سال 1384 به روزانه 20 هزار بشکه کاهش يابد، به همين دليل اوايل سال 1381 قرارداد اجراي طرح توسعه ميدان فروزان در قالب طرح توسعه ميدان فروزان و اسفنديار بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) امضا و مدت اجراي پروژه پنج سال و زمان پايان ارديبهشت ماه 1386 تعيين شد. پس از امضاي اين قرارداد، شرکت پتروايران نيز به عنوان پيمانکار عموميپروژه انتخاب شد که به منظور اجراي طرح توسعه با کنسرسيوم شرکتهاي SLP انگليس و تاسيسات دريايي ايران قرارداد امضا کرد و قرار شد ميزان توليد نفت خام از اين ميدان مشترک به 65 هزار بشکه افزايش يابد اما پس از مدتي شرکت نفت فلات قاره به عنوان بهرهبردار اعلام کرد که ميدان نفتي فروزان توانايي توليد نفت خام بيشتري را دارد، بنابراين در آن زمان با ايجاد تغييرات تازه در طراحيها و نوع تاسيسات، قيمت پروژه افزايش يافت و به دليل عدم تصويب افزايش قيمت در شوراي اقتصاد، پروژه متوقف، قرارداد اجراي طرح توسعه ميدان نفتي فروزان فسخ و اجراي آن به شرکت نفت فلات قاره واگذار شد. پس از آن شرکت ملي نفت ايران با شرکت سايپم تريون هندي براي توسعه ميدان مشترک نفتي فروزان به توافق رسيد و از سوي کارفرماي طرح گفته ميشد با اين قرارداد پروژه توسعه ميدان نفتي فروزان وارد فاز جديدتري شده است، اما بعد از همه اين اقدامات، توليد نفت خام اين ميدان فقط 15 هزار بشکه افزايش يافت و از 65 هزار بشکه به 80 هزار بشکه رسيد. اين در حالي است که گفته ميشود که اگر پروژه با همان ظرفيت و شرح کار اوليه پيش رفته بود، هماکنون نه تنها به توان توليد نفت پيشبيني شده رسيده بود، بلکه امکان برداشت از اين ميدان مشترک که نفت قابل استحصال آن به دليل افت طبيعي توليد بهطور سالانه کاهش پيدا ميکند بيشتر بود.
عملکرد ايران در توسعه ميدان نفتي فروزان در دورهاي حتي پای سازمان بازرسي و نظارت کل کشور را به اين موضوع باز کرد. تا اينکه طبق مصوبه اسفندماه سال 1387 هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، تامين مالي طرح جديد توسعه ميدان فروزان را از روش بيعمتقابل به استفاده از منابع داخلي تغيير داد و مقرر شد که تکميل طرح جديد توسعه ميدان فروزان در مدت زمان 36 ماه انجام شود؛ يعني بايد تا پايان سال 1390 اين طرح تکميل ميشد. بر اساس اين گزارش هدف از طرح توسعه ميدان نفتي فروزان استخراج بيش از 300 ميليون بشکه نفت خام در مدت 25 سال است ضمن آنکه گاز توليدي از اين ميدان دريايي، معادل 250 ميليون فوت مکعب در روز، از طريق يک خط لوله زيردريايي به جزيره خارک انتقال مييابد. در نهايت طرح توسعه سکوهاي اين ميدان نفتي مشترک به شرکت تاسيسات دريايي واگذار شد و شرکت تاسيسات دريايي براي شتاب بخشيدن در اجراي اين پروژه، ساخت عرشههاي اين ميدان را به يک شرکت خارجي سپرده است."
این گزارش می افزاید "سال ٩٤ نقطه عطفی در اجرای پروژه ساخت سکوهای میدان مشترک نفتی فروزان از سوی شرکت تاسیسات دریایی بود به نحوی که در این سال شاهد رشد ٣٤ درصدی ساخت این سکوها هستیم. انتقال سکوی تولیدی نیمه ساخته این میدان از کره جنوبی به یارد خرمشهر نیز از جمله تصمیماتی بود که از سوی شرکت تاسیسات دریایی برای سرعت در ساخت این سکوها گرفته شد. براین اساس تاکنون ساخت در بخش سازه، لولهکشی، برق، مخابرات و ابزار دقیق در سکوی مسکونی با پیشرفت ٤٢ درصدی و در بخش سازه و لولهکشی در سکوی تولیدی با پیشرفت کل در بخش ساخت به ٢٥ درصد رسید. قرارداد ساخت دو عرشه ٦٥٠٠ تنی و ٢٥٠٠ تنی و دیگر متعلقات آن برای میدان نفتی فروزان بین شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی و شرکت نفت فلات قاره امضا شده است که براین اساس شرکت تاسیسات دریایی برای شتاب بخشیدن در اجرای این پروژه، ساخت عرشههای این میدان را به یک شرکت در کره جنوبی سپرده بود."
بنابراین گزارش، محمدرضا بهاري، معاون فراساحل شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران درباره این میدان نفتی گفته است: "پس از نصب و راهاندازي سکوي دريايي، توليد اين سکوي ميدان فروزان از اواخر سال 95 يا اوايل سال 96 آغاز ميشود. سکوي توليد در اواخر شهريور ماه سال 1395 نصب شده و اقدامات لازم براي بهرهبرداري از آن انجام خواهد شد." یادآور می شود: برداشت عربستان از اين ميدان مشترک در سال 94 حدود 405 هزار بشکه و حدود 9 برابربرداشت ايران اعلام شده است.
کد خبر : 1404