باشگاه خبری فراساحل: قرارداد اولين بستهکاري پروژه پژوهشي ميدانمحور طرح ازدياد برداشت ميدان سروش بين شرکت نفت فلات قاره ايران و دانشگاه صنعتي سهند تبريز منعقد شد. اين قرارداد روز دوشنبه 24 اسفندماه به امضاي مهندس سعيد حافظي مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران و دکتر رسول آذري خسروشاهي رييس دانشگاه صنعتي سهند تبريز رسيد. در اين مراسم همچنين قرارداد اين دانشگاه با شرکت PANTERRA هلند به عنوان همکار خارجي اين پروژه امضا شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از روابط عمومي شرکت نفت فلات قاره ايران، مهندس حافظي، در اين مراسم در مورد پيشبيني افزايش توليد از ميدان سروش گفت: اين ميدان در حالت طبيعي حدود 5 درصد ضريب بازيافت خواهد داشت كه در مقايسه با ساير ميادين مشابه پايينتر است، بنابراين با انجام طرحهاي ازدياد برداشت مناسب با استفاده از فنآوريهاي به روز بين 10 تا 15 درصد افزايش ضريب بازيافت معادل توليد حداقل 1 تا 1،5 ميليارد بشکه نفت اضافه بر توليد طبيعي در اين ميدان امکانپذير خواهد بود.
وي با بيان اينکه اواخر سال 93 از سوي وزير نفت قراردادهايي با عنوان طرح پژوهشي ميدانمحور با 9 مركز دانشگاهي و تحقيقاتي اعلام شده است، گفت: 9 ميدان از 4 شركت براي اين منظور انتخاب و به 7 دانشگاه به همراه پژوهشگاه ازدياد برداشت و پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد. در اين خصوص پس از برگزاري جلساتي در خصوص چگونگي اجراي اين طرح كلان در شركت ملي نفت ايران در نهايت در اسفندماه سال 1393 قراردادهاي تحقيقاتي ميدان محور براي اين 9 ميدان بين مديرعامل شركت ملي نفت ايران و مديران عامل 9 شركت تابعه و رياست دانشگاههاي مقابل منعقد شد. وي افزود: براي شرکت نفت فلات قاره ايران 5 ميدان در نظر گرفته شده که در فاز اول ميدان سروش انتخاب و براي 4 ميدان ديگر در سالهاي آينده اقدام خواهد شد. بر همين اساس در اسفندماه سال گذشته قرارداد 10 سالهاي براي توسعه ميدان سروش بين شرکت نفت فلات قاره ايران و دانشگاه صنعتي سهند تبريز منعقد شد. اين طرح يك برنامه 10 ساله بوده كه در طول اين 10 سال، دانشگاهها موظف هستند با همكاري مراكز تحقيقاتي و مشاوران خارجي قوي فعاليتها و کارهاي تحقيقاتي که منجر به ازدياد برداشت ميشوند را طي برنامههاي كوتاهمدت و بلندمدت انجام دهند تا توليد از اين ميدان افزايش يابد. وي افزود: در اين قرارداد جهت هر چالش يک بسته کاري با شرح کار، مبلغ و زمان مشخص تعريف و اجرا ميشود. مهندس حافظي گفت: در طول يك سال گذشته بعد از انعقاد قرارداد اصلي با دانشگاه صنعتي سهند، اطلاعات ميدان بررسي و چالشها و عناوين تحقيقاتي تقريباً استخراج و RFPهاي مرتبط از جانب كارشناسان دانشگاه و امور فني شرکت نفت فلات قاره ايران تعريف و در نهايت يک نقشه راه ازدياد برداشت تدوين شده است که حول 3 محور: ازدياد برداشت در حوزه مخزن (برنامه بلندمدت)، افزايش توليد از چاه (کوتاهمدت) و بررسي مسائل و مشکلات تأسيسات سطحالارضي که ميتواند در جهت توليد بهينه نفت به ما کمک کند (ميانمدت) جلو خواهد رفت.
وي با بيان اينکه با توجه به ميزان نفت در جا بالا و از طرفي ضريب بازيافت پايين در اين ميدان، برنامه ازدياد برداشت در حوزه مخزن از اهميت بسيار بالايي برخوردار است، گفت: در اين طرح كلان، اين مقوله در مقايسه با ساير فعاليتها بيشتر مورد توجه قرار گرفته شده است. بر همين اساس برنامه اصلي ازدياد برداشت در حوزه مخزن در 4 فاز تعريف شده است كه فاز اول آن ساخت و تکميل مدلهاي شبيهسازي و غربالگري روشهاي ازدياد برداشت، فاز دوم تکميل کارهاي آزمايشگاهي، فاز سوم طراحي و انجام پايلوت و فاز چهارم انجام پروژه در كل ميدان در صورت عملكرد مثبت در مقياس پايلوت است. در اين راستا با توجه به حساسيت موضوع و دستورالعمل وزير نفت كه بايد دانشگاهها از مراكز تحقيقاتي و مشاوران طراز اول خارجي براي اين منظور استفاده كنند، دانشگاه صنعتي سهند تبريز مذاکراتي با دانشگاهها و شرکتهاي معتبر خارجي انجام داد که در نهايت توافقهاي لازم با يك دانشگاه معتبر خارجي و شرکت Panterra هلند صورت گرفت. وي افزود: فاز اول پروژه ازدياد برداشت به عنوان اولين بسته كاري اين طرح 10 ساله با هدف ساخت و تکميل مدلهاي شبيهسازي و غربالگري روشهاي ازدياد برداشت با شناسايي فنآوريهاي مرتبط با ميدان سروش تدوين و نهايي شد كه امروز شاهد امضاي اين قرارداد هستيم. اين بسته كاري به صورت مشترك توسط تيم دانشگاه و شركت Panterraانجام خواهد شد. مدت زمان اين پروژه يک سال تعيين شده است و بعد از اتمام اين فاز، در سال دوم فاز دوم با هدف طراحي و انجام کارهاي آزمايشگاهي مرتبط با فنآوريهاي مناسب ميدان سروش انجام ميشود و اميدواريم انشالله طراحي فاز پايلوت را در سال سوم انجام و اجرا كنيم. با اين شرايط ميتوان پيشبيني كرد كه اولين نتايج حاصل از اجراي پروژه ازدياد برداشت در سالهاي چهارم و پنجم حاصل شود. مهندس حافظي گفت: خوشبختانه اين قرارداد به عنوان نخستين قرارداد در بين 9 پروژه تحقيقاتي ميدان محور شركت ملي نفت است كه به اين صورت با دانشگاه به همراه مشاور و شريك خارجي (با شرح كار مشخص) منعقد ميشود.
وي در خصوص مباحث چاه محور با بيان اينکه مشکل اصلي در ميدان سروش، توليد آب بالا است، گفت: برنامه کنترل توليد آب از چاههاي اين ميدان تدوين شده و اميدوارم با همكاري دانشگاه با خلق يا انتقال فنآوري مناسب در مدت زمان كوتاه بتوانيم با مديريت و كنترل توليد آب، شرايط را جهت توليد بيشتر نفت فراهم شود. اين موضوع به عنوان دومين بسته كاري بوده كه دانشگاه صنعتي سهند تبريز با همكاري شريك دانشگاهي خارج از كشور مشغول تدوين پيشنهاد فني و مالي آن هستند.
کد خبر : 1377