باشگاه خبری فراساحل: تا پایان سال ١٣٩٤ حدود ٢٠٠ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت پالایش و تولید گاز پالایش شده کشور نسبت به سال ١٣٩٢ شامل فازهای ١٢، ١٥، ١٦، ١٧، ١٨ و بخشی از فاز ١٩ پارس جنوبی، اضافه خواهد شد. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از شانا، توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی یکی از اولویتهای اصلی دولت یازدهم و به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت کار کارستان دولت یازدهم و وزارت نفت است که براین اساس در دو سال اخیر فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ پارس جنوبی به صورت کامل به بهرهبرداری رسیدند. براین اساس تمرکز بر توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اتخاذ تمهیدات لازم و استفاده از همه ظرفیتهای موجود برای افزایش تولید گاز غنی از این میدان مشترک گازی در دستورکار دولت یازدهم قرار گرفت. در گزارش معاونت برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، از دستاوردهای وزارت نفت در سال ١٣٩٤ در شرکت نفت و گاز پارس آمده است: بهرهبرداری کامل از فاز ١٢ پارس جنوبی که از لحاظ ظرفیت پالایش گاز طبیعی، بزرگترین طرح توسعه این میدان بوده در سال ٩٣ وارد مدار شد. شایان یادآوری است که در اجرای طرح مذکور ٦٧ درصد ارزشی کار شامل ساخت، نصب و راهاندازی کامل همه عرشهها و همه لولهگذاریهای دریایی و بخشهای عمده کارهای پالایشگاه از سوی ظرفیتهای ایرانی به انجام رسیده است.
سهم ٧٠ درصدی ساخت داخل در فازهای ١٥ و ١٦
فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی از جمله فازهایی است که دیماه امسال با حضور رئیس جمهوری به صورت کامل افتتاح شد. سهم بخش داخل در تکمیل و افتتاح این فازها بیش از ٧٠ درصد است که تاکنون بالاترین رقم میزان سهم داخل در اجرای پروژههای میدان گازی پارس جنوبی است.
اضافه شدن ٢٠٠ میلیون مترمکعب به ظرفیت پالایش و تولید گاز تا پایان امسال
براساس گزارش معاونت برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدکربوری وزارت نفت، از عملکرد دولت یازدهم در پارس جنوبی، تا پایان سال ١٣٩٤ حدود ٢٠٠ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت پالایش و تولید گاز پالایش شده کشور نسبت به سال ١٣٩٢ شامل فازهای ١٢، ١٥، ١٦، ١٧، ١٨ و بخشی از فاز ١٩پارس جنوبی، اضافه خواهد شد. این در حالی است که در سال ١٣٩٣ علاوه بر فاز ١٢، فازهای ١٥ و ١٦ و فازهای ١٧ و ١٨ در مجموع با خروجی بیش از ١٢٥ میلیون مترمکعب در روز گاز در مدار تولید بوده است.
اجرای طرح توسعه جامعه و یکپارچه فازهای باقی مانده پارس جنوبی
براساس اهداف وزارت نفت پرونده فازهای پارس جنوبی در صورت تامین مالی منابع مورد نیاز در دولت یازدهم بسته خواهد شد. براین اساس طرح توسعه جامع و یکپارچه فازهای گازی باقیمانده پارس جنوبی (فازهای ١١ الی ٢٤) با ظرفیت تولید روزانه ٥٣٧,٧ میلیون مترمکعب گاز غنی، ٤٢٥ میلیون مترمکعب گاز شیرین و ٧١٠ هزار بشکه میعانات گازی و نیز سالانه ٦.٥ میلیون تن اتان و ٦.٧ میلیون تن گاز مایع، احداث خطوط لوله سراسری ٦، ٩ و ١١ گاز برای انتقال روزانه ١١٠ میلیون مترمکعب گاز از عسلویه به مبادی مصرف در چارچوب بند ق تبصره ٢ قانون بودجه سال ١٣٩٣ کل کشور به تصویب شورای اقتصاد رسیده است.
سهم ٥٠ درصدی تولید گاز غنی از میدان پارس جنوبی از تولید گاز کشور
در ادامه این گزارش به سهم میدان گازی پارس جنوبی از تولید گاز غنی در ٩ ماهه امسال اشاره شده است که براساس آن تولید گاز غنی از میدان گازی پارس جنوبی در سالهای ٩٣-١٣٩٢ به ترتیب معادل ٢٦٣,٨ و ٣٠٦.٤ میلیون مترمکعب در روز بود که در ٩ ماهه اول سال ١٣٩٤ نیز معادل ٣٤٧.٤ میلیون مترمکعب در روز بوده است. به این ترتیب تولید این میدان در آذر ماه ١٣٩٤ به ٤٠٧,٥ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است. لازم به ذکر است که در ٩ ماهه اول سال ١٣٩٤ سهم تولید این میدان از کل گاز غنی تولیدی کشور حدود ٥٠ درصد بوده است. معاونت برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدرکربوری وزارت نفت در ادامه این گزارش آخرین وضع توسعه فازهای پارس جنوبی را تشریح کرده است.
فازهای اولویت نخست توسعه پارس جنوبی
فازهای ١٢، ١٥، ١٦، ١٧ و ١٨ از جمله فازهای اولویت اول وزارت نفت برای افتتاح و بهرهبرداری بودند که براین اساس طی سالهای ٩٣ و ٩٤ شاهد افتتاح و بهرهبرداری کامل فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ پارس جنوبی بودیم. براساس گزارش معاونت برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدرکربوری وزارت نفت، پیشرفت فیزیکی فاز ١٢ پارس جنوبی که قرارداد آن در سال ١٣٨٤ نهایی شده بود در ابتدای دولت یازدهم (شهریورماه ١٣٩٢) ٩٠,٦ درصد بود که در انتهای سال ٩٢ به ٩٤.٧ درصد پیشرفت رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ پیشرفت فیزیکی این فاز به ٩٦.٩ درصد رسید و سرانجام در اسفندماه سال ١٣٩٣ به صورت رسمی افتتاح شده و در شهریورماه ١٣٩٤ به بهرهبردار تحویل شد. به این ترتیب در دولت یازدهم این فاز ٩.٤ درصد پیشرفت کرد.
فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی که در دیماه امسال به صورت رسمی افتتاح شدند، در شهریورماه سال ١٣٩٢ از پیشرفت ٩١,١ درصدی برخوردار بودند که در انتهای سال ١٣٩٢ به ٩٢.٣ درصد رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ شاهد پیشرفت ٩٤.٦ درصدی این فازها هستیم که با احتساب بهرهبرداری آن در دیماه امسال، میزان پیشرفت فیزیکی این فازها نیز در دولت یازدهم رقم ٦.٧ درصدی را ثبت کرده است.
در این میان فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی بیشترین پیشرفت را در میان طرحهای قدیمی توسعه این میدان در دولت یازدهم داشتهاند، به نحوی که در این دولت تاکنون (٩ ماه سال ١٣٩٤) از میانگین پیشرفت ١٤,٤ در صدی برخوردار بودهاند. فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی در ابتدای دولت یازدهم از پیشرفت ٧٧,٨ درصدی برخوردار بودند که در انتهای سال ١٣٩٢ این میزان به ٨١ درصد رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ پیشرفت فیزیکی این فازها به ٨٨.٥ و در انتهای آذرماه امسال نیز به ٩٢.٢ درصد رسیده است.
پیشرفت فیزیکی طرحهای ٣٥ ماهه در دولت یازدهم
فازهای ١٣، ١٤، ١٩، ٢٠، ٢١ و ٢٢ تا ٢٤ نیز از جمله فازهایی هستند که به طرحهای ٣٥ ماهه معروف بوده و قرارداد همه آنها در خردادماه سال ١٣٨٩ نهایی شد. براساس این گزارش، میزان پیشرفت فیزیکی فاز ١٣ در دولت تدبیرو امید تا پایان آذرماه ١١,٦ درصد بوده است. به این ترتیب در شهریورماه سال ١٣٩٢ این فاز از پیشرفت ٦٣.٨ درصدی برخوردار بود که در انتهای ١٣٩٢ به ٦٦.٨ درصد رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ پیشرفت فیزیکی فاز١٣ به ٧٣.٥ درصد و تا پایان آذرماه امسال به ٧٥.٤ درصد رسیده است.
فاز ١٤ پارس جنوبی نیز در این دولت ١٠,٤ درصد پیشرفت داشته است. به نحوی که در ابتدای دولت یازدهم پیشرفت این فاز ٥٠.٦ درصد بود که ٦ ماه بعد (انتهای سال ١٣٩٢) به ٥٣.٨ درصد رسید. این فاز در انتهای سال ١٣٩٣ و تا پایان آذرماه سال ١٣٩٤ به ترتیب از پیشرفتهای ٥٨.١ و ٦١ درصدی برخوردار است.
براساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان امسال یک ردیف از فاز ١٩ پارس جنوبی وارد مدار شده و تولید ٥٠٠ میلیون فوت مکعبی از آن محقق خواهد شد. در این میان پیشرفت فیزیکی این فاز که معادل دو فاز متعارف است در دولت یازدهم (تا پایان آذرماه ١٣٩٤) به ٢٤,٧ درصد رسیده است. در ابتدای این دولت فاز ١٩ از پیشرفت ٦٥.٣ درصدی برخوردار بود که تا انتهای سال ١٣٩٢ به ٧٤.١ درصد رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ و تا پایان آذرماه سال ١٣٩٤ به ترتیب شاهد پیشرفت ٨٥.٣ و ٩٠ درصدی این فازها هستیم.
فازهای ٢٠ و ٢١ نیز براساس این گزارش از ابتدای دولت یازدهم تا پایان آذرماه امسال پیشرفت ٣٣,٢ درصدی داشته اند. پیشرفت فیزیکی این فازها که در ابتدای استقرار دولت یازدهم ٥٠.٢ درصد بود در انتهای سال ١٣٩٢ به ٥٩.٤ درصد رسید. در انتهای سال ١٣٩٣ پیشرفت فیزیکی این فازها به ٧٢.٣ درصد رسیده و در انتهای آذرماه سال ١٣٩٤ به ٨٣.٤ درصد رسیده است.
همچنین فازهای ٢٢ تا ٢٤ پارس جنوبی در ابتدای دولت یازدهم از پیشرفت ٦٣,٤ درصدی برخوردار بود که در انتهای سال ١٣٩٢ به ٦٧.٥ درصد رسیده و انتهای سال ١٣٩٣ به ٧٥.٥ درصد و تا پایان آذرماه امسال به ٧٩.٨ درصد رسید که به این ترتیب در دولت یازدهم پیشرفت فیزیکی این فازها نیز به ١٦.٤ درصد رسیده است.
کد خبر : 1182